Unde se face pretul actiunilor FP: la mica publicitate sau la Viena?

Autor: Roxana Pricop 11.03.2010

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP) din anunturile de mica publicitate si cel rezultat din cotatia "warrant-ului" listat la Bursa din Viena sunt puternic conectate, ambele crescand puternic in ultimele doua luni. Opiniile brokerilor despre care dintre piete atarna mai greu in formarea pretului sunt impartite.

Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate. In prezent pretul local de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% din valoarea nominala de un leu.

Incepand de la mijlocul lunii decembrie, pe Bursa de la Viena se tranzactioneaza un produs structurat de tip "warrant" care are ca activ suport pachete de 500.000 de actiuni FP, oferind astfel in premiera un pret oficial al actiunilor. Pe 10 martie pretul warrant-urilor era de 54.000 de euro, cotatie la care un titlu valoreaza 0,428 lei.

Intre pretul de la mica publicitate si cel de la Viena apare un discount de aproximativ 6%.

"La pretul local de tranzactionare se face un discount fata de cel de la Viena. Investitorii locali iau pretul de la Viena drept referinta pentru tranzactii si cred ca ceea ce se intampla la Viena influenteaza piata locala", spune un broker implicat in tranzactii cu actiuni FP.

Un alt broker este insa de alta parere: "Pretul de pe piata locala il influenteaza pe cel de la Viena, pentru ca cei care tranzactioneaza la Viena stiu foarte bine ce se intampla in Romania. Actiunile FP disponibile sunt tot mai putine din cauza blocajului existent in procesul de conversie al titlurilor de despagubire in actiuni si acest fapt se resimte in aprecierea actiunilor pe piata locala si indirect pe Bursa de la Viena", mai spune el. In februarie, doar 41 de persoane au primit actiuni FP de la ANRP in schimbul titlurilor de despagubire detinute.

In februarie s-au tranzactionat 170 mil. actiuni FP

In 2010, actiunile FP au crescut cu aproape 60% pe piata locala. Pe Bursa de la Viena, aprecierea este de peste 54% pentru intervalul cuprins intre mijlocul lunii decembrie si 10 martie.

In februarie, la Depozitarul Central au fost inregistrate 157 de tranzactii pentru un volum total de actiuni de 170 mil. actiuni, potrivit informatiilor furnizate de Fond. Mai exact, in februarie s-a tranzactionat 1,2% din capitalul Fondului. Produsul structurat de tip "warrant" lansat de societatea de brokeraj Wood & Co. nu este la fel de lichid. Pentru acest produs exista un singur vanzator, respectiv firma de brokeraj Wood, in timp ce cumparatorii sunt in principal investitorii institutionali. Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine 2,85% din FP, spune ca pretul de la Viena nu este unul de referinta si ca nu influenteaza pretul la care se tranzactioneaza actiunile pe piata locala.

"Evolutia contractului de administrare cu Franklin Templeton influenteaza pretul actiunilor si nu cotatia warrant-ului de la Viena. Cotatia warrant-ului este un fals referential pentru valoarea actiunilor FP. Vanzatorii mai mici se uita la pretul de la Viena, insa cumparatorii mari, de talia fondurilor de investitii, se uita la managementul, la portofoliul si la activele Fondului pentru a-si forma un pret de referinta", a conchis Ivan.