Sperante pentru consum? Sud-africanii au cumparat de la Hergan spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din Pitesti. Hergan a incasat 15 milioane de euro

Autor: Cristi Moga 11.03.2010

Intr-o perioada in care retailerii si proprietarii de centre comerciale se plang de scaderea vanzarilor, sudafricanii de la NEPI au facut o a doua achizitie in decurs de cinci luni, preluand pentru circa 40 de milioane de euro spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din Pitesti.



Omul de afaceri Alexander Hergan, care con troleaza grupul Avrig 35, a realizat al cincilea exit din imobiliare, renun tand la o parte din centrul comercial Iris din Pitesti, intro tranzactie evaluata la 40 de milioane de euro, luand in calcul si faptul ca New Europe Property Investments (NEPI) va prelua si datoriile facute pentru dezvoltarea acestor spatii.

NEPI a preluat spatiul de 13.600 de metri patrati inchiriat catre Auchan si magazinul de 9.500 de metri patrati in care isi desfasoara activitatea Brico store.

"Contractele de inchiriere catre Auchan si Bricostore genereaza un profit net de 4,67 milioane de euro", potrivit NEPI.

Intr-un an pot cumpara si galeriile comerciale

Proiectul mai cuprinde doua galerii comerciale, una de 8.000 de metri patrati in fata magazinului Auchan si un alt spatiu de 7.000 de metri patrati denumit Iris Shopping Center, care au ramas in proprietatea grupului Avrig 35, cu optiune de vanzare ulterioara, pe parcursul unui an, in cazul in care gradul de ocupare al spatiilor va creste.

Avrig 35 luase un imprumut de aproape 40 de milioane de euro de la bancile UniCredit Tiriac si Banca Ro maneasca pentru dezvoltarea proiec tului din Pitesti, soldul acestui credit urmand a fi impartit intre cele doua companii.

Reprezentantii Avrig 35 nu au comentat pe seama tranzactiei pana la inchiderea editiei.

Pe langa preluarea acestei datorii, NEPI va emite noi actiuni proprii in va loare de 20,95 milioane de euro care vor fi cedate catre Avrig 35. O parte dintre acestea, in valoare de cinci milioane de euro, vor fi blocate pentru o perioada de cel putin 12 luni, in timp ce restul 15,5 milioane de euro vor fi vandute, aceasta urmand a fi suma lichida din tranzactie.

NEPI a fost asistat in aceasta tran zactie de casa de avocatura Reff & Asociatii, in timp ce de partea vanza torilor sa aflat o echipa a firmei D&B David si Baias.

NEPI si Avrig 35 sau aflat si cu alta ocazie fata in fata intro tranzactie imobiliara, sudafricanii preluand in urma cu doi ani pentru 46,3 milioane de euro un portofoliu de 18 imobile de birouri detinute de Avrig 35.

Sud-africanii de la NEPI, activi pe piata centrelor comerciale

NEPI se afla la a doua achizitie de spatii in centre comerciale in Romania, dupa ce a cumparat in octombrie 2009 proiectul European Retail Park din Braila, intro tranzactie asemanatoare, prin care a preluat datorii, a cedat actiuni proprii si lichiditati, cu o valoare cumulata de 63 de milioane de euro.

NEPI este un fond cu actionari din Africa de Sud, listat pe bursa de la Londra, unde capitalizarea se ridica la 130 de milioane de lire sterline.

De altfel, in ultimii doi ani, sudafricanii sunt singurii care sau aventurat sa faca achizitii de spatii in centre comerciale, in conditiile in care retailerii se plang de scaderea vanzarilor, iar proprietarii de centre comerciale reduc nivelul chiriilor.

Cu toate acestea, achizitiile sunt facute la randamente in jurul a 10% pe an, mult mai mari fata de valorile din urma cu doitrei ani, cand pentru proprietati similare proprietarii nu acceptau sa vanda pentru o rata mai mare de capitalizare de 77,5% anual. Cu alte cuvinte, preturile sunt cu circa 30% mai mici.

Daca in proiectul de la Braila NEPI nu mai are la ora actuala concurenta, in Pitesti Auchan si Bricostore sunt concurati la mica distanta de proiectul Jupiter City, in care sunt deschise unitati ale retailerilor Carrefour si Praktiker, principalii competitori din domeniile hipermarketurilor si retelelor de bricolaj.

Tranzactii de 300 mil. euro

Grupul Avrig 35 este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe piata locala, realizand in ultimii zece ani proiecte care au fost vandute pentru mai mult de 300 de milioane de euro. Cele mai importante dintre acestea au fost proiectul Iris Shopping Center din cartierul bucurestean Titan, vandut pentru 140 de milioane de euro, respectiv cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza, cedata pentru 80 mil. euro.