In 3 ani europenii vor avea sute de posturi TV HD

Autor: Magraon Andreea 11.03.2010

Numarul posturilor de televiziune HD din Europa se va tripla pana in 2013, scrie presa internationala, care citeaza compania suedeza SES Sirius, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicatii prin satelit.

Thomas Wrede, vicepresedinte in cadrul companiei, a declarat ca de la cele 280 de canale TV in format HD care exista in prezent in Europa se va ajunge la 600 in urmatorii trei ani. Satelitii companiei transmit in prezent 112 canale in format High Definition (HD) si alte 20 de astfel de canale sunt asteptate in urmatoarele saptamani.

Wrede a adaugat ca nu toti operatorii considera ca e usor sa emita HD.

"Daca va uitati la modelele de business, veti observa ca este mai usor pentru posturile publice, dar pentru cele comerciale difuzarea in format HD inseamna costuri in plus", a mai spus Wrede. El a mai spus ca a avut loc o crestere a numarului abonatilor capabili sa primeasca imagini HD la rezolutii de 1080 pixeli, ceea ce reprezinta o cincime din cele 125 de milioane de receivere HD de la nivelul Europei. 97% dintre televizoarele vandute in Europa sunt compatibile cu formatul HD-ready. In Romania, UPC are peste 7.000 de abonati pentru cele 8 canale in format HD pe care le pune la dispozitie. UPC, numarul doi pe piata locala de cablu TV, este operatorul cu cea mai larga oferta de programe TV pentru platforma digitala. Luna trecuta, compania a lansat doua noi canale TV in format High Definition: Sport.ro si National Geographic.

Romtelecom face in prezent teste comerciale cu televiziunea HD si ofera pana la finele lunii martie gratuit serviciul pentru clientii care se aboneaza la platforma IPTV. Si RCS&RDS face teste pentru lansarea televiziunii HD insa compania nu a anuntat pana acum date oficiale despre acest demers.