Noul program anticriza dezvaluit cu incetinitorul: Facilitati la achitarea restantelor si un nou mecanism de compensare a TVA

Autori: Adriana Rosoga , Iulian Anghel 11.03.2010

Noul program anticriza este dezvaluit de Guvern. Este in continuare o "ciorna", cel putin asa reiese din declaratiile oficiale, dar cateva linii principale se desprind: fondul de investitii pentru relansare va fi unul in afara bugetului; companiile vor achita cu prioritate principalul unei restante la buget, va fi redus numarul declaratiilor fiscale si va fi introdus un nou mecanism de compensare a TVA datorata statului.

Premierul Emil Boc a sustinut ieri ca Guvernul va permite companiilor sa achite cu prioritate principalul unei restante la bugetul de stat si nu penalitatile aferente datoriei. De asemenea, sustine seful Guvernului, va fi redus numarul declaratiilor fiscale care trebuie completate lunar de firme pentru plata diverselor contributii. Guvernul isi propusese marti sa vina in Camera Deputatilor si sa anunte un nou plan de relansare economica, insa acest lucru nu s-a intamplat. Si tot de atunci sunt putine date in afara declaratiilor oficiale despre ce ar urma sa cuprinda noul plan anticriza.

Premierul a sustinut ieri: "Vom permite plata principalului, nu a accesorului atunci cand achitati o datorie la fisc. Practica actuala este ca ai o datorie si prima data platesti din penalitati, iar principalul datoriei merge in continuare si produce penalitati, ajungandu-se la insolventa. Dam acum posibilitatea ca, atunci cand mergi sa platesti o datorie, sa nu existe obligatia de a taia doar datoria din penalitati, ci din datoria principala, pentru ca aceea este producatoare in continuare de penalitati". Potrivit lui Emil Boc, Executivul analizeaza si posibilitatea introducerii unui mecanism de compensare a TVA-ului care trebuie achitat de catre o firma cu restantele pe care aceasta le are de incasat de la stat din rambursarea TVA. Noutatea majora a acestui plan de relansare ar fi realizarea unui fond de investitii national care va include participatii minoritare ale statului la diverse companii.

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, acest fond va fi in "afara bugetului" si ar putea fi functional in cateva saptamani: "Ne gandim sa alimentam acest fond cu participatii minoritare detinute de Ministerul Economiei si AVAS. Nu vom iesi sa vindem participatiile". Or, daca nu sunt vandute active, altervativa este ca acest fond ca intre pe bursa sau sa faca o oferta publica, iar banii obtinuti sa fie folositi pentru investitii.

Videanu: BERD nu cunoaste realitatea

Pe de alta parte, ministrul economiei, Adriean Videanu, a sustinut ieri ca "cel de la BERD nu cunoaste realitatea din Romania", raspunzand la o intrebare privind afirmatiile unui oficial al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, potrivit caruia "stimulii" anuntati de Guvern anul trecut au fost "mai mult imaginari decat reali".

Potrivit unui document al BERD, publicat la finele saptamanii trecute, "stimulii" inclusi in programul cu fonduri de 13 miliarde de euro anuntat de guvernul Romaniei in februarie 2009 pentru sprijinirea economiei au fost pana in prezent "mai mult imaginari decat reali", intrucat au fost lansate putine proiecte.

Efectul programului asupra cresterii economice a tarii a fost neglijabil, noteaza, in document, economistul-sef al BERD pentru Europa de Sud-Est, Peter Sanfey.

Noul program anticriza va contine si o sectiune care va demonstra rezultatele masurilor luate pana acum pentru combaterea recesiunii, a promis consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass.

N-avem nevoie de o revenire spectaculoasa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus pentru cotidianul Financial Times ca Romania nu are nevoie de o revenire spectaculoasa, referindu-se la prognoza de crestere economica de 1,3% luata in calcul de autoritati si FMI pentru acest an. "Nu avem nevoie de o revenire spectaculoasa", a afirmat Isarescu pentru cotidianul britanic. Seful bancii centrale a reiterat ca va cauta sa nu permita o apreciere prea puternica a leului, care ar descuraja o revenire economica bazata pe export. Guvernul ia in calcul, intr-un scenariu de risc prezentat in programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, o crestere de doar 0,3% pentru acest an.

Reteta FMI este lege pentru noi

Premierul Emil Boc sustine, intr-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times ca, daca Romania ar opri reformele convenite in acordul cu FMI, "ar avea loc un dezastru". "Respectarea acordului cu FMI (...) este una dintre principalele prioritati ale Romaniei. Daca Romania ar opri aceste reforme, ar avea loc un dezastru (...) Avem nevoie de un stat normal, cu cheltuieli normale si vom face reduceri acolo unde este necesar", potrivit lui Emil Boc. Premierul roman sustine ca Guvernul nu doreste sa majoreze taxele percepute mediului de afaceri pentru a-si respecta obligatiile asumate in fata creditorilor internationali. Totodata, Boc a calificat reducerea personalului bugetar, "restrangerea" cheltuielilor salariale si reformele din sistemul pensiilor drept factori esentiali pentru scaderea deficitului bugetar si modernizarea statului, odata cu eforturile de relansare a cresterii economice. Premierul admite in interviul citat ca sustinerea parlamentara de care se bucura guvernul este fragila: "Nu avem in prezent o majoritate puternica (...), dar avem o majoritate. Ce ni s-ar putea intampla mai rau decat in 2009?". Premierul se declara impotriva majorarii taxelor pentru cresterea veniturilor bugetare si descrie taxa unica de 16% drept un stimul pentru investitiile straine.