Bancpost a avut cea mai mare pierdere din piata

Autor: Razvan Voican 11.03.2010

Bancpost, banca grecilor de la EFG Eurobank, a avut anul trecut o pierdere neta de peste 73 mil. euro dupa contabilitatea romaneasca, inregistrand cel mai prost rezultat negativ dintre cele 20 de banci care au avut pierderi in 2009, potrivit unor surse bancare.

In trimestrul IV, masurile de reducere a costurilor operationale au inceput sa dea rezultate, ultimele trei luni ale anului aducand un profit net de aproape 45 mil. euro, care insa nu a putut acoperi pierderea din cursul anului. Banca a resimtit mai mult decat alti jucatori cresterea provizioanelor pentru credite neperformante, atat pe segmentul imprumuturilor de retail fara garantii, cat si la corporate. Astfel, ponderea creditelor clasificate drept indoielnic si pierdere a sarit de 20%, peste media pietei de circa 15%. Pentru intarirea bancii, grecii au dublat capitalul social in 2009, pana la circa 255 mil. euro.

Activele Bancpost au scazut usor pana la circa 3,47 miliarde de euro, creditorul coborand de pe locul 8 pe 9 in clasamentul celor mai mari banci de pe piata.