Primele defaulturi la „Prima casa”

Autor: Izabela Badarau 11.03.2010

La mai putin de opt luni de la lansarea programului guvernamental "Prima casa", deja se pune in discutie aparitia unor defaulturi in randul persoanelor care au beneficiat de credite cu garantia statului.

Pana in acest moment nu s-a inregistrat niciun caz in care o persoana care si-a cumparat prima casa sa nu isi mai poata plati ratele, insa Aurel Saramet, presedintele institutiei care gestioneaza garantiile in programul guvernamental, spune ca exista informatii neoficiale potrivit carora ar putea aparea unu sau doua cazuri in urmatoarele saptamani. "Avem informatii - off the record, cum spuneti voi - ca ar putea aparea unu sau doua cazuri".

Ministerul de Finante nu beneficiaza de un sistem de avertizare timpurie a restantelor acumulate de persoanele fizice carora le-a oferit garantii.

Cum functioneaza de fapt? Potrivit conventiei de garantare dintre banci si Fondul de Garantare din Monitorul Oficial 147 din 5 martie, banca trimite fondului in termen de maximum 75 de zile calendaristice de intarziere la plata ratelor o cerere de plata.

Fondul analizeaza cererea si in maximum 15 zile o aproba sau o respinge. Daca cererea de plata este aprobata, Ministerul de Finante plateste bancii suma garantata, in termen de 15 zile calendaristice, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice de restanta (astfel incat banca sa nu trebuiasca sa provizioneze creditul).

Ipoteca fiind in favoarea statului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va avea dreptul sa execute silit imobilul pentru a recupera banii.

Expunerea statului pe garantiile acordate in programul "Prima casa" este in prezent de 689 mil. euro.