Numarul medicamentelor straine exportate din Romania pentru a fi revandute s-a dublat

Ziarul Financiar 14.03.2010

Numarul medicamentelor produse de marile grupuri farmaceutice si care au fost cumparate din Romania, mai ieftin, de catre distribuitorii straini pentru a fi revandute in alte tari europene s-a dublat in 2009, pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a masurilor aplicate de Ministerul Sanatatii, arata o analiza a Mediafax Business.

Astfel, in 2009 autoritatile din statele membre UE au transmis notificari catre Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) din Romania pentru 164 de medicamente pentru a fi exportate, de aproape doua ori mai multe fata de anul precedent, cand au fost cereri pentru 83 de produse. In 2007, au existat solicitari pentru 43 de medicamente.

"Exportul paralel a crescut foarte mult anul trecut, fiind vizate in special medicamentele originale pentru ca au preturile cele mai mari. Dintre tarile din regiune, Romania a avut in 2009 cele mai mari probleme cu exportul de medicamente, in conditiile in care aici au fost cele mai mici preturi din Europa si un volumul de marfa ridicat", a declarat pentru Mediafax directorul general al firmei de cercetare IMS Health Romania, Corina Ciolan. Mai multe despre analiza Mediafax in legatura cu piata medicamentelor cititi pe www.mediafax.biz.