Economia europeana da semne mai solide de redresare: productia industriala creste

Autor: Andreea Neferu 14.03.2010

Productia industriala din zona euro a consemnat in ianuarie una dintre cele mai puternice cresteri din ultimii 20 de ani, dupa ce usoara revenire a economiei mondiale a sporit cererea pentru bunurile produse aici.

Productia industriala din zona euro a urcat cu 1,4 procente comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in timp ce fata de luna decembrie a anului trecut a crescut cu 1,7%, inregistrand cel mai puternic avans lunar de dupa anul 1990, potrivit raportului intocmit de agentia de statistica a UE Eurostat. Rezultatele satisfacatoare alimenteaza sperantele ca economia zonei euro va reusi sa iasa in cele din urma din recesiune, scrie BBC News.

Principalele bunuri care au imprimat crestere productiei industriale au fost cele intermediare si cele de capital, cu o evolutie anuala pozitiva de 4,2%, respectiv 0,5%.

Productia de bunuri de consum de folosinta indelungata, care include produse precum automobilele, mobila sau electronicele, a marcat o crestere luna la luna de 2%, insa un declin de 1,9% in raport cu aceeasi perioada din 2009.

Economia zonei euro a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, insa majoritatea economistilor spera ca aceasta cifra va fi revizuita. Cele mai recente estimari ale Comisiei Europene indica un avans economic mediu pe 2010 de 0,7% pentru cele 16 tari care utilizeaza moneda euro, dupa o contractie de 4,1% in 2009.

Crestere de 1,5% in UE

In ansamblu, productia industriala din cele 27 de state ale Uniunii Europene a urcat cu 1,5% fata de ianuarie 2009 si cu 1,8% fata de decembrie.

Totodata, performantele industriale pe luna decembrie ale zonei euro au fost revizuite, de la minus 1,7% la 0,6%.

"Primul trimestru pare a fi unul foarte puternic pentru sectorul manufacturier. Cifrele indica faptul ca acesta incepe sa-si revina insa la polul opus cifrele care sesizeaza comportamentul consumatorilor sunt in continuare dezamagitoare si nici nu se vor schimba prea curand, avand in vedere evolutiile nefavorabile de pe piata muncii", a declarat Ken Wattret, economist-sef privind zona euro pentru banca franceza BNP Paribas.

Pentru a-si majora vanzarile sau a se mentine pe linia de plutire, companiile europene se bazeaza pe economiile emergente cu o rata de crestere mai rapida, in conditiile in care somajul in crestere limiteaza consumul pe intregul continent european. Spre exemplu, importurile Chinei au urcat cu o cifra record, de 85,5% in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut, dar si in India acestea au reusit sa creasca cu 35,5% in aceeasi perioada.

Deprecierea euro, ajutor nesperat

Deprecierea cu 6,3% din ultimele trei luni a monedei euro in fata dolarului american a ajutat exporturile europene, in sensul ca le-a facut mult mai competitive.

"Avand in vedere ca sondajele indica o evolutie ascendenta in orizontul apropiat pentru sectorul industrial, am putea asista la o crestere economica trimestriala mai puternica", a declarat Ben May, analist in cadrul Capital Economics. "Desi aceste prognoze sunt incurajatoare, pozitia relativ slaba a monedei euro si posibilitatea ca revenirea economica la nivel mondial sa fie apatica ar putea avea repercusiuni asupra productiei industriale in a doua parte a anului", a mai spus May.

Banca Centrala Europeana a mentinut saptamana trecuta dobanda de referinta la un nivel minim record de 1%. "Capacitatea redusa de utilizare" ar putea "afecta investitiile", in timp ce somajul in crestere isi va pune amprenta in mod negativ asupra consumului privat", a avertizat presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet.

"Ce era mai rau pare sa se fi terminat", potrivit lui Rupert Stadler, director executiv al companiei auto Audi. Totusi, criza "ne va tine cu ochii in patru mult mai mult timp decat se crezuse initial. Ceea ce conteaza in prezent este sa ramanem vigilenti, sa monitorizam indeaproape tot ceea ce se intampla si sa reactionam adecvat la posibilele turbulente", a explicat Stadler.

Estul o ia inainte

Si in Europa Centrala si de Est productia industriala a depasit in ianuarie orice asteptari, majoritatea tarilor din regiune inregistrand progrese in ceea ce priveste acest indicator. Polonia, singurul stat european ce a reusit sa evite recesiunea anul trecut, a consemnat un avans de 11% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cea mai buna performanta din Uniunea Europeana, in timp ce in Cehia productia industriala a urcat cu 8%. Romania a marcat, de asemenea, una dintre cele mai ridicate rate de crestere din Europa Centrala si de Est, dar si din randul statelor membre ale Uniunii Europene pentru care datele sunt disponibile: 6,8% an la an si 0,1% comparativ cu decembrie. Daca in Ungaria cresterea productiei industriale an la an a fost net superioara mediei europene, Bulgaria nu a reusit sa inregistreze o performanta in acest sens, cifrele publicate de Eurostat indicand o contractie de 0,4% fata de ianuarie 2009, insa un avans de 4,9% in raport cu decembrie anul trecut.