Provizioanele au adus pe minus afacerile Eurobank

Autor: Liviu Chiru 14.03.2010

Grupul financiar elen Eurobank EFG, care opereaza pe plan local un grup financiar construit in jurul Bancpost, a inregistrat in trimestrul al patrulea o pierdere de 4,3 milioane de euro, revenind astfel pe minus, dupa ce in trimestrul al treilea obtinuse profit.

Cumulat pe tot anul trecut, grupul a inregistrat o pierdere neta de 8,3 milioane de euro, fata de un profit net de 27,3 milioane de euro in 2008, in special din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele facute pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite.

La sfarsitul anului trecut, creditele cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile reprezentau 12% din portofoliul total de credite, de 3,4 miliarde de euro, de circa patru ori mai mult decat in decembrie 2008. Doar in trimestrul al patrulea soldul creditelor neperformante a urcat cu 80 de milioane de euro. In trimestrul al treilea fusesera incluse in categoria "neperformante" credite de 71 de milioane de euro.

Romania are astfel a doua cea mai mare rata a creditelor cu probleme dintre pietele din regiune unde grupul este activ, dupa Ucraina, cu o pondere de 24%.

Profitul operational a fost relativ constant fata de anul precedent, la 138 de milioane de euro, diferenta pana la rezultatul net negativ fiind reprezentata in mare parte de cheltuielile cu provizioanele.

Romania este cea mai mare piata externa a Eurobank, cu o valoare a activelor de 5,6 miliarde de euro. Comparativ cu decembrie 2008, volumul activelor este totusi mai mic cu circa 400 de milioane de euro. Scaderea a aparut in primul trimestru din 2009, tendinta fiind ulterior inversata. Eurobank este unul dintre cele noua grupuri straine care si-au luat angajamentul de a mentine expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009.

Grecii au redus portofoliul de credite din Romania cu 13%, pana la 3,4 miliarde de euro, dar au pierdut teren si pe zona de depozite, al caror sold a scazut cu 27%, pana la 1,7 miliarde de euro.

Bancpost, principala subsidiara locala a grupului, a implementat anul trecut un set dur de masuri de ajustari de costuri, menite sa atenueze presiunile pe contul de profit si pierdere. Banca a inchis sapte unitati teritoriale si a disponibilizat circa 10% din angajati.