Raiffeisen isi cumpara singura terenurile scoase la lichidare. Ce parere aveti?

Autor: Cristi Moga 14.03.2010

Grupul Raiffseisen a cumparat pentru 11 mil. euro un teren de 124 de hectare in comuna Crevedia din apropierea Bucurestiului, ca urmare a lichidarii firmei EFG Crevedia Development, pe care tot austriecii o finantasera in urma cu aproape trei ani pentru achizitia terenului in vederea dezvoltarii unui mega proiect imobiliar.

Raiffeisen acordase in 2007 un credit de 14,6 milioane de euro catre EFG Crevedia Development, firma administrata de investitori britanici, care intentionau sa atraga fonduri pentru constructia a peste 6.000 de locuinte, un mini-oras de aproape doua miliarde de euro. Ulterior, firma a intrat in faliment, iar principalul activ, terenul, a fost scos la licitatie.

Terenul a fost cumparat prin intermediul firmei Plusfinance, membra a Grupului Raiffeisen International, potrivit PricewaterhouseCoopers, lichidatorul firmei EFG. Denumirea subsidiarei grupului Raiffeisen a fost recent modificata in Plusfinance Estate 1, actionarii acestei societati fiind firmele RIRE Holding si RI Eastern European Finance (RIEF), inregistrate in Olanda. Catre RIEF grupul austriac mai transferase pana la sfarsitul anului 2008 credite de 646 mil. euro. Raiffeisen nu a comentat informatia pana la inchiderea editiei. EFG Crevedia era o subsidiara a companiei European Future Group, administrata de omul de afaceri britanic Jeff Kirby, dezvoltator imobiliar care si-a lichidat aproape integral operatiunile locale, dupa ce in urma cu un an a vandut catre Immoeast participatiile pe care le detinea in alte patru proiecte imobiliare comune.

Ca urmare a acestei tranzactii interne, bancile de pe piata locala incep sa devina unii dintre jucatorii importanti de pe piata imobiliara. Potrivit datelor ZF, doar in luna martie sapte dintre bancile din sistem urmau sa organizeze aproximativ 500 de licitatii pentru vanzarea unor active imobiliare, de la terenuri si apartamente pana la case de vacanta sau hale de productie.

Una dintre pietele cu cea mai mare expunere este cea a centrelor comerciale, dupa ce bancile au acordat imprumuturi de 850 de milioane de euro doar pentru realizarea mallurilor din Bucuresti.