Videanu isi face curaj: Relansarea economica este la orizont

Autor: Izabela Badarau 14.03.2010

Exporturile, deficitul comercial, industria, investitiile straine - date publicate de Institutul National de Statistica - au fost asteptate cu sufletul la gura de analisti, oameni de afaceri, dar si de politicieni, pentru a vedea daca se confirma trendul pozitiv pe care s-a incadrat timid Romania la finalul lui 2009.

Toate aceste date suna promitator: exporturile - crestere de 20% fata de ianuarie 2009, deficitul comercial, in trecut unul din dezechilibrele macroeconomice majore din cauza consumului in exces, s-a redus la minimul ultimilor cinci ani - doar 427 mil. euro in ianuarie, productia industriala - crestere de 7%. Actionarii straini au mai pompat in firmele locale 300 mil. euro, iar romanii care muncesc in strainatate au trimis acasa peste 540 mil. euro. Un minus important este insa stagnarea consumului.

Imediat dupa anuntarea acestor date, ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca "lunile urmatoare vor insemna inceputul relansarii economice a Romaniei" si ca procesul de "relansare a productiei industriale" se vede deja. Nu este prima data cand oficialii isi asuma datele economice pozitive care apar ca pe un merit care le apartine. BERD afirma ca stimulii anuntati anul trecut de Guvern au fost mai degraba imaginari decat reali.

Din pacate, singurul lucru despre care nu vorbesc oficialii este datoria externa care a crescut cu aproape 9 mld. euro anul trecut, pana la 19,3 mld. euro, exclusiv pentru plata pensiilor si a salariilor. In martie 2010 datoria externa a urcat la 23,6 mld. euro.