Exclusiv online: De frica sefului, angajatii Microsoft isi ascund iPhone-urile

Autor: Adriana Rosoga 15.03.2010

Utilizarea telefoanelor iPhone, popularele gadgeturi create de Apple, de catre angajatii Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, este un tabu in interiorul companiei, in conditiile in care cei doi giganti mondiali se lupta pentru o cota cat mai mare din piata telefoanelor mobile, scrie The Wall Street Journal. Totul a inceput in toamna anului trecut, la o intrunire cu toti angajatii din companie pe un stadion din Seattle, cand Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft, i-a smuls iPhone-ul unui subordonat care a incercat sa-i faca poze, l-a aruncat pe jos si s-a prefacut ca-l calca in picioare in fata a sute de angajati ai companiei.

|n ciuda acestui aspect, sunt numerosi utilizatori de iPhone-uri in interiorul companiei, scrie cotidianul american. Anul trecut, 10.000 de angajati ai Microsoft au accesat de pe iPhone e-mailul de serviciu, ceea ce inseamna aproape 10% din numarul total de angajati ai companiei la nivel global.
Andy Lees, vicepresedinte in cadrul diviziei de dezvoltare de software pentru telefoanele mobile a Microsoft, a declarat recent ca angajatii companiei utilizeaza destul de des produse rivale pentru a intelege mai bine competitia.
Pe de alta parte, la inceputul anului trecut, Microsoft si-a schimbat politica de decontare a facturilor telefonice pentru angajati si a decis sa ramburseze doar facturile subordonatilor care utilizeaza telefoane care folosesc software produs de Microsoft. Compania si-a justificat decizia ca facand parte dintr-un plan de reducere a costurilor.

Care sunt metodele folosite?
Unii dintre angajatii Microsoft cauta solutii ingenioase pentru a-si ascunde iPhone-urile. Un angajat din cadrul companiei spune ca are cativa colegi care incearca sa-si "deghizeze" iPhone-urile utilizand carcase care sa le faca sa arate precum telefoanele obisnuite. "Nu conteaza cine ma suna, daca sunt la o intalnire anuala la care participa Steve Ballmer, prefer sa nu raspund la telefon", spune unul dintre angajatii Microsoft, care utilizeaza un iPhone.
O parte dintre executivi au renuntat de buna voie la iPhone. Stephen Elop, presedintele diviziei business al Microsoft, a utilizat echipamente realizate de Apple inainte ca Ballmer sa-l numeasca in aceasta functie la Microsoft in 2008. |nsa la o intalnire a reprezentantilor de vanzari ai Microsoft, Elop si-a distrus iPhone-ul personal, imitand un videoclip cunoscut de pe internet.
Angajatii Apple, pe de alta parte, sunt fideli iPhone-urilor, conform unui fost angajat al companiei.
Ascensiunea Apple pe piata telefoanelor mobile nu le-a picat bine celor de la Microsoft. iPhone avea o cota de 25,1% din piata americana de smartphone-uri in ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu 15,7% pentru telefoanele care utilizeaza software-ul Windows, conform comScore Inc.
Microsoft a lansat luna trecuta Windows Phone 7 Series, noua versiune a sistemului sau de operare pentru telefoanele mobile, iar presa internationala a scris ca gigantul american lucreaza la primul telefon mobil sub brandul propriu.