Germania ramane liderul economic al Europei

Autor: Andreea Neferu 15.03.2010

Daca in urma cu un deceniu Germania era considerata "bolnavul" Europei, pe fondul cresterii economice anemice si al somajului accentuat, in prezent, in ciuda recesiunii ce a afectat intreaga lume, tara isi pastreaza titlul de motor economic al Europei.

A cedat Chinei pozitia de cel mai mare exportator mondial in 2009, insa Germania ramane in continuare o putere incontestabila din acest punct de vedere.

Desi Germania a avut un deficit bugetar de 3,2%, mai mare decat se estimase initial, iar economia s-ar putea contracta din nou in primul trimestru al lui 2010 pe fondul unei ierni aprige, deprecierea monedei euro din ultima perioada a fost de bun augur pentru exportatorii germani, scrie publicatia germana Der Spiegel.

Aproape o jumatate din exporturile Germaniei se indreapta catre tarile din zona euro, care nu mai pot apela la deprecierea monedelor proprii pentru a face fata competitivitatii accentuate a Germaniei.

Un alt atu al nemtilor in fata celorlalte natiuni europene si nu numai este costul unitar cu forta de munca, care a scazut in medie cu 1,4 procente pe an in perioada 2000 - 2008, comparativ cu un declin de 0,7 procente in Statele Unite si un avans de 0,8 procente si 0,9 procente in Franta, respectiv Marea Britanie.

Chiar daca anul trecut a inregistrat o contractie de circa 5%, economia Germaniei beneficiaza in prezent de o temelie mult mai solida fata de acum zece ani.

Potrivit Prospect.org, David Marsh, consultant londonez si autor al cartii "The Bundesbank: The Bank That Rules Europe" (Bundesbank: banca ce conduce Europa), este de parere ca "in urma reformelor din ultimul deceniu, dar si a problemelor pe care le-a declansat criza creditelor si recesiunea, modelul german a reusit sa iasa la suprafata mult mai puternic, pregatit sa infrunte exigentele competitiei mondiale. Aproape 90% din modelul german - in speta reteaua de interdependente dintre afaceri, angajati si guvern - a supravietuit intact".

Economia Germaniei ar putea creste cu circa 1,8% atat anul acesta, cat si in 2011, in conditiile in care resuscitarea pietelor va contribui la stimularea exporturilor, conform institutului economic IWH, scrie Bloomberg.