Cum profita chinezii de slabiciunile altora

Autor: Catalina Apostoiu 15.03.2010

Pe fondul cresterii exporturilor Chinei, chiar in conditiile in care alte economii importante se lupta sa depaseasca recesiunea, apar noi dovezi ca autoritatile de la Beijing se folosesc de punctele slabe ale reglementarilor din domeniul comertului international pentru a-si impulsiona economia pe seama altor economii, inclusiv cea a Statelor Unite, scrie The New York Times.

In incercarea de a-si mentine pozitia dominanta din punctul de vedere al exporturilor, China s-a angajat intr-o lupta pe doua fronturi: combaterea protectionismului in randul partenerilor sai comerciali si mentinerea monedei sale la o valoare scazuta.

In cadrul acestor eforturi, China profita de o diferenta fundamentala dintre doua organisme internationale: Organizatia Mondiala a Comertului, care impune penalitati stricte tarilor care incalca reglementarile din domeniul comertului, si FMI, care are rol de a tine sub observatie politicile economice la nivel mondial, dar care nu are nicio putere asupra tarilor cum este China, care nu imprumuta bani de la el.

China a inregistrat un excedent comercial de 198 de miliarde de dolari in raport cu restul lumii anul trecut. Totusi, in ultimele 12 luni autoritatile tarii au deschis mai multe cazuri in cadrul tribunalelor OMC decat orice alta tara care se plange de practicile comerciale ale altei tari.

China cumpara dolari si alte monede straine, in valoare de sute de miliarde de dolari pe an, vanzand un volum mai mare din propria moneda, ceea ce duce la deprecierea acesteia. Acest gen de interventie a contribuit la cresterea exporturilor chineze cu 46% in februarie comparativ cu un an in urma.

Trezoreria americana va trebui sa decida pana pe 15 aprilie daca sa listeze China drept o tara care-si manipuleaza valoarea monedei, o decizie dificila avand in vedere ca tara este cel mai important cumparator de titluri americane de trezorerie.