Francezii ii acuza pe nemti ca prin excedentul lor comercial dezechilibreaza toata Europa

Autor: Andreea Neferu 15.03.2010

Excedentele comerciale ale Germaniei, construite pe baza unor costuri reduse cu forta de munca, ar putea crea probleme celorlalte state din zona euro, a avertizat ministrul francez de finante.



Autoritatile de la Berlin ar trebui sa ia in considerare accelerarea consumului intern pentru a ajuta tarile cu deficit comercial sa-si recastige competitivitatea si sa isi puna la punct finantele publice, a afirmat Christine Lagarde, ministrul francez de finante, scrie Financial Times.

Declaratiile sale redeschid un subiect fierbinte intre guvernele de la Berlin si Paris cu privire la dezechilibrele macroeconomice din randul celor 16 state ce utilizeaza moneda euro, expuse puternic la criza datoriilor din Grecia.

"Ar putea oare tarile cu un excedent sa faca ceva mai mult? Este nevoie de doua persoane pentru a dansa tango", a explicat Lagarde.

"In mod cert Germania s-a descurcat foarte bine in ultimii zece ani datorita faptului ca si-a accentuat competitivitatea si a pus presiuni severe pe costurile cu forta de munca. Daca privim costurile unitare cu forta de munca din Germania, putem observa ca au realizat lucruri extraordinare din acest punct de vedere. Nu stiu cat de sustenabil este insa acest model pe un orizont mai mare de timp si pentru intreaga zona euro. In mod evident, avem nevoie de o convergenta mai bine pusa la punct", a sugerat ministrul francez de finante.

Fondul Monetar European nu e o prioritate

Dupa ce omologul sau german Wolfgang Schauble a propus saptamana trecuta infiintarea unui Fond Monetar European care sa impuna penalitati drastice statelor care nu respecta regulile fiscale ale Uniunii, Lagarde si-a expus propriul punct de vedere asupra coordonarii politicilor economice, indicand diferentele de viziune intre Berlin si Paris.

Desi nu a exclus varianta crearii unei institutii similare Fondului Monetar International, Lagarde a afirmat ca aceasta nu este o prioritate pentru zona euro. Cele 16 state care impart aceeasi moneda ar trebui sa se asigure mai intai ca guvernul elen, situat in impas din punct de vedere financiar, isi va respecta masurile de austeritate.

Ulterior, zona euro ar trebui sa dea dovada de "creativitate si inovatie" si sa gaseasca modalitati prin care sa accentueze supravegherea si disciplina bugetara in limitele tratatelor UE.

In locul unei modificari asupra unui tratat UE cu scopul de a infiinta un Fond Monetar European - "aventura care ne-ar putea lua inca trei, patru, cinci ani" -, zona euro ar trebui sa adopte propriile reglementari prin care sa impuna o disciplina mai stricta asupra finantelor publice, potrivit lui Lagarde.

Germania trebuie sa fie mai cooperanta

Totodata, ea a explicat ca principalele divergente intre Germania si celelalte state membre ale zonei euro se refera la faptul ca Berlinul ar trebui sa impulsioneze cererea interna pentru a da o mana de ajutor industriilor exportatoare ale partenerilor sai din bloc.

Este "un subiect extrem de sensibil. Vorbesc cu Wolfgang Schauble aproape zilnic, insa problema dezechilibrelor nu este inca una pe care sa fim pregatiti sa o rezolvam", a mai spus Lagarde.

Celelalte state din zona euro nu se pot astepta la demersuri in acest sens din partea Germaniei, conform declaratiilor ministrului francez. Franta si guvernele din alte tari au fost nevoite sa faca eforturi mari pentru a creste competitivitatea economiilor proprii si pentru a reforma sectoarele publice, cu scopul de a reduce deficitele. "Nu poti impune unui jucator, oricat de mare ar fi, sa preia povara intregii regiuni. Este insa nevoie ca intre parteneri sa existe spiritul unui destin comun", a mai spus Lagarde.

Germania a inregistrat in 2009 cel mai prost an din punctul de vedere al comertului exterior, dupa ce China a reusit sa-si adjudece titlul de cel mai mare exportator mondial, pozitie mult timp ocupata de Germania.