Nelu Iordache pune un egiptean la conducerea Blue Air

Autor: Mirabela Tiron 15.03.2010

Conducerea companiei low-cost Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, a fost preluata de directorul de vanzari, egipteanul Sherif Ussama, prezent in firma din septembrie 2009.

Ussama, 36 de ani, care il va inlocui la conducere pe Adrian Ionascu, a lucrat inainte de-a veni la Blue Air la compania aeriana Qatar Airways. Reprezentantii Blue Air nu au dat mai multe detalii legate de noul director general al companiei, urmand sa comunice aceste informatii miercuri.

Miscarea este destul de surprinzatoare, in conditiile in care Ionascu, 54 de ani, se afla la conducerea Blue Air de zece luni, perioada in care operatorul aerian a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri si a numarului de pasageri transportati pana la 1,7 milioane de persoane.

"In urma acestei schimbari de functie, imi revin alte responsabilitati, mai mult orientate pe partea operationala si tehnica. Probabil ca s-a dorit ca Blue Air sa ia un nou avant", a declarat Adrian Ionascu, care a ocupat pozitia de director general pana ieri.

Ionascu, care ramane in companie in functia de director general adjunct, a intrat in echipa Blue Air din octombrie 2007, dupa o experienta de peste zece ani in cadrul Tarom. Initial, Ionascu a fost la Blue Air director de dezvoltare pentru serviciile tehnice.

Cel mai longeviv director al operatorului aerian low-cost a fost insa Gheorghe Racaru, un apropiat al lui Nelu Iordache, care s-a aflat la conducerea Blue Air de la intrarea pe piata, in 2005 pana in mai 2009, cand a preluat operatiunile de dezvoltare ale unui holding care va include toate businessurile lui Iordache. Racaru detine in mod direct un pachet minoritar de actiuni la Blue Air, potrivit ultimelor date disponibile.

Compania aeriana Blue Air a rulat anul trecut o cifra de afaceri de 140 mil. euro si a transportat 1,71 milioane de pasageri.

Pentru acest an, Blue Air, care are 830 de angajati, estimeaza un trafic de 2,2 milioane de pasageri si o cifra de afaceri de 200 mil. euro. Operatorul aerian a aparut in 2005 pe piata locala, operand zboruri catre Italia si Franta. Proprietarul Blue Air, omul de afaceri Nelu Iordache, detine un holding cu afaceri de peste o jumatate de miliard de euro in constructii, transport aerian si pomicultura.