Fondurile de pensii private au castigat 20% in ultimul an

Autor: Angela Placinta 15.03.2010

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) si cele facultative (pilonul III) au inregistrat in ultimul an un randament mediu de peste 20%, mult peste rata inflatiei din aceeasi perioada, de 4,5%.

Astfel, fondurile de pensii obligatorii au avut randamente cuprinse intre 10,3% si 23,5% in perioada februarie 2009 - februarie 2010, arata datele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). In acelasi timp, fondurile de pensii facultative au castigat intre 9,7% si 31,3%. Administratorii de pensii investesc preponderent in titluri de stat, dar si in obligatiuni corporative si actiuni listate.

Din cele zece fonduri care activeaza pe piata pensiilor obligatorii, primele trei dupa randamentul din ultimul an sunt ING (23,5%), Generali (23,3%) si Alico (20,6%). Fondurile de pilon II au aproape 5 milioane de clienti, de la care au inceput sa colecteze contributii in mai 2008.

In ceea ce priveste fondurile de pensii facultative, la care orice angajat poate contribui cu maximum 15% din veniturile lunare, cele mai mari castiguri au fost inregistrate de AZT Vivace (31,3%), Asirom Concordia (27,7%) si ING Optim (26,7%). Pe aceasta piata activeaza 9 fonduri, primele fiind lansate in vara lui 2007. Numarul total de clienti este insa destul de redus, de numai 190.300, dupa ce in ultimul an vanzarile au fost puternic franate de criza.

"La nivelul statelor dezvoltate, activele fondurilor de pensii private reprezinta intre 70% si 120% din PIB, in timp ce in Romania nivelul este de numai 0,5%", afirma oficialii APAPR.

O problema a sistemului de pensii obligatorii este contributia redusa, de numai 2% din salariul brut lunar (la sfarsitul lunii martie nivelul va fi majorat la 2,5%), in timp ce in alte state, cum ar fi Ungaria, aceasta este de 8%, iar in Chile de 10%.

Pe de alta parte, in cazul pensiilor facultative una dintre cele mai mari probleme este nivelul scazut al deductibilitatii fiscale. In prezent contributiile la fondurile de pilon III sunt deductibile de la impozitul pe venit in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajatori. In Cehia aceasta suma depaseste 900 de euro, iar in Polonia este de 600 de euro.