Executarile silite se inmultesc: pana la 20 de licitatii pe zi, la o banca

Autor: Ciprian Botea 15.03.2010
  • Numarul de licitatii creste rapid, in conditiile in care piata imobiliara este blocata, iar imobilele se vand greu
  • De la a treia licitatie executorul poate accepta cea mai buna oferta, indiferent de cat de mic este pretul oferit
  • Banca poate executa si alte bunuri ale datornicului daca nu isi recupereaza banii doar prin valorificarea garantiilor.


Bancile care publica anunturile cu executari silite pe site-urile proprii au programat pana la jumatatea lui aprilie circa 300 de licitatii, numarul acestora fiind in crestere de la o luna la alta in conditiile in care multe dintre proprietati sunt la a doua sau chiar a treia tentativa de vanzare pentru ca se gasesc foarte greu cumparatori.

"Sunt si executari noi, dar sunt si foarte multe anunturi de vanzare care vin din urma. Piata imobiliara ramane practic blocata si toata lumea asteapta ca preturile sa mai scada", spune executorul judecatoresc Pavel Mocanu.

Numarul executarilor silite a crescut intr-atat incat se ajunge ca intr-o singura zi sa aiba loc si peste 20 de licitatii in cadrul aceleiasi banci. Pe 11 martie, de exemplu, BCR a pus in vanzare 27 de proprietati, dintre care 21 de imobile si terenuri doar in judetul Bistrita-Nasaud.

Aproape un sfert din cele circa 80 de bunuri executate silit de BCR si care urmeaza sa fie vandute in urmatoarea luna sunt proprietati aflate in Bistrita-Nasaud. Un numar mare de licitatii sunt organizate si in judetele Maramures, Suceava sau Hunedoara. Acestea sunt zonele cu cele mai mari restante la credite, ponderea restantelor in total imprumuturi ajungand pana la 8,4% in Bistrita, fata de o medie de 4,3% la nivel national, potrivit datelor BNR.

Cele mai multe anunturi de vanzare se refera la terenuri si imobile apartinand persoanelor fizice, dar nici firmele nu au fost ocolite de executori. BCR vinde un complex turistic in Bistrita pentru 580.000 de euro, in timp ce Raiffeisen a publicat mai multe anunturi pentru vanzarea de apartamente apartinand unor firme. Multe dintre companii au probleme cu lichiditatile pe fondul scaderii cererii pentru produsele si serviciile oferite de acestea.

Raiffeisen a programat pentru urmatoarea luna aproape 40 de licitatii cu bunuri aflate in executare silita, un numar similar de anunturi fiind publicat si de Alpha Bank sau OTP. Preturile pornesc de la putin peste 10.000 de euro in cazul apartamentelor situate in orasele mici si pot ajunge la peste 120.000 de euro in cazul locuintelor din Bucuresti.

In multe anunturi este specificat faptul ca pretul de pornire al licitatiei este de 75% din pretul evaluat al imobilului, ceea ce inseamna ca proprietatea respectiva este cel putin la a doua tentativa de vanzare. De la a treia licitatie executorul poate accepta cea mai buna oferta primita indiferent de valoarea acesteia, dar in foarte putine cazuri acestia accepta un pret foarte mic.

"Legea imi permite ca la a doua licitatie sa reduc pretul pana la 75% din valoarea bunului, iar ulterior sa accept cel mai bun pret oferit. De obicei, nu vand sub 75% din pretul de evaluare al imobilului decat in cazul in care si debitorul este de acord", a declarat Mocanu. Sunt insa si banci care au de recuperat o creanta foarte mica fata de valoarea garantiei si sunt dispuse sa vanda la orice pret peste nivelul creantei, noteaza el.

De asemenea, bunurile executate pot fi vandute si sub nivelul creantei pe care banca o are de recuperat pentru ca debitorii pot fi urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate chiar daca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul de credit.