Motorul cresterii Bursei s-a mutat de pe SIF-uri pe companiile din BET

Autor: Vlad Anastasiu 15.03.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in crestere pronuntata, in special la nivelul indicilor BET si BET-NG, care au urcat cu 2% si respectiv 2,4%. Si societatile financiare, grupate sub BET-FI, au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,4%, indicele ramanand peste pragul de 30.000 de puncte.

"Asistam la un fenomen interesant, in conditiile in care motorul de crestere pentru Bursa locala s-a mutat dinspre BET-FI spre BET, iar in sedintele de vineri si cea de azi (ieri - n.a.) am vazut mai degraba o confirmare a acestei tendinte. Aprecierile din cadrul BET au fost sustinute in principal de Petrom, care detine o pondere importanta in cadrul indicelui", a explicat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de intermediere EstInvest.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au inregistrat ieri o crestere de aproape 9%, pe un rulaj de peste 7,5 mil. lei, in timp ce alte companii din sectorul energetic, precum Transgaz (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat aprecieri de 0,3% fiecare.

"Aprecierea puternica pe Petrom as pune-o mai degraba pe seama anuntului ministrului Videanu de o posibila participare din partea statului la majorarea de capital pe care compania intentioneaza sa o desfasoare. Ar fi pentru prima data cand statul ar participa la o astfel de majorare de capital, cu scopul de a-si pastra aceeasi participatie in cadrul companiei. Apoi vine majorarea pretului tinta, dat de analistii Erste (0,32 lei/actiune - n.a.)", a adaugat Murgoci.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 1,2%, pe un rulaj care a depasit 3,2 mil. lei, actiunile atingand un pret de 1,66 lei/unitate. In top, au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 0,7%, restul SIF-urilor inchizand in stationare.

"Pe SIF-uri se vede cel mai bine corelatia cu externul, in conditiile in care societatile financiare au deschis in scadere la fel ca principalele piete externe, iar spre finalul sedintei au revenit pe plus, intocmai ca bursele europene. Nu stiu insa daca pragul de 30.000 de puncte pe care l-au depasit sa se transforme intr-un prag suport, in masura in care nu cred ca sunt atat de multi bani in piata care sa sustina o crestere", a mai spus Murgoci.

Titlurile din sectorul chimic, Azomures Tg. Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au redus considerabil din ritmul de apreciere consemnat in ultima saptamana, in sedinta de ieri actiunile urcand cu doar 1% si 3,4%.

Nici actiunile Broker Cluj (BRK) nu au reusit sa pastreze ritmul de crestere de vineri, actiunile societatii de intermediere consemnand ieri o apreciere de putin peste 1%.

Cea mai mare apreciere din piata din sedinta de ieri a fost inregistrata de Uztel Ploiesti (UZT), de aproape 15%, dupa ce compania a anuntat o majorare a capitalului la 30 mil. lei.

Valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni s-a situat la peste 7,7 mil. euro, in timp ce rulajul intreg al BVB de ieri a depasit 14 mil. euro, restul transferurilor fiind realizate pe piata de obligatiuni.

"Per ansamblu, cred ca piata locala a intrat intr-o conjunctura favorabila care a sustinut cresterile din ultima perioada si nu cred ca putem vorbi despre o evolutie sustinuta data de stiri interne sau externe pozitive. Este un optimism in piata, insa nu unul exagerat", a incheiat directorul EstInvest.

De urmarit astazi