Economia va creste cu 1,3% doar daca nu se tulbura din nou pietele externe

Autor: Claudia Medrega 15.03.2010

Tinta de crestere economica stabilita pentru acest an la 1,3% poate fi atinsa daca "pietele externe nu se tulbura suplimentar", a spus ieri Vladescu intr-o conferinta de presa. "Orice analiza in jur de 1% poate fi luata in considerare. Cresterea economica de 1,3% poate fi atinsa de Romania daca pietele externe nu se tulbura suplimentar. Economia romaneasca incepe sa dea semne de crestere, incipiente. Insa economia Romaniei nu poate creste autonom. Cresterea este legata de evolutia globala."

Ministrul finantelor recomanda totusi "atentie la ceea ce se intampla in jurul nostru", in conditiile in care lumea inca nu a iesit din criza. "Romania va putea sa creasca solid doar atunci cand partenerii comerciali din Europa vor iesi din criza. Suntem increzatori. Exista semne reale de revenire. Dar pana la capatul drumului mai este cale lunga". Vladescu a dat ca exemplu evolutia productiei industriale si a exporturilor, "semnale ca economia romaneasca incepe sa functioneze bine".

"Aceasta dovedeste ca setul de masuri promovate de BNR si Ministerul de Finante au stabilizat economia Romaniei astfel incat fluxurile de investitii vitale pentru dezvoltarea Romaniei sa primeasca o sansa de a reveni in economie. Cel mai bun semnal cu privire la consolidarea pozitiei externe este reusita emisiunii de eurobonduri care a fost suprasubscrisa", a sustinut ministrul.

BERD a apreciat intr-un raport publicat la inceputul lunii ca Guvernul a implementat putine proiecte, "stimulii" inclusi in programul anuntat in februarie 2009 pentru sprijinirea economiei fiind pana in prezent "mai mult imaginari decat reali".

Majoritatea analistilor apreciaza ca exporturile, care au crescut in ianuarie pentru a treia luna consecutiv, ar putea fi principalul motor care va ajuta economia sa iasa din recesiune, in timp ce cererea interna nu da semne de revenire.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, insa Executivul ia in calcul, intr-un scenariu de risc, o crestere economica de doar 0,2% pentru 2010.

"In afara de plata datoriilor pe anul trecut si deblocarea circuitului economic, eliberarea de resurse pentru investitii in infrastructura, educatie si sanatate va permite ca in acest an si mai solid in 2011, cand vom avea un plus de resurse din fondurile structurale atrase, Romania sa poata sa isi accelereze cresterea economica", a mai spus Vladescu.

Politica bugetara coerenta si restrictiva are rolul de a elibera resurse pentru investitii.

Dupa ce in primele doua luni ale anului veniturile bugetare s-au plasat sub nivelul programat, din martie vor atinge nivelul prognozat. "Pe primele doua luni suntem foarte aproape de program. Incepand din martie, mai ales cu masurile din zona evaziunii fiscale, vom reveni cu veniturile la nivelul programat", a spus Vladescu. Finantele au in vedere masuri suplimentare pentru limitarea evaziunii pe TVA intracomunitar, cesionarea firmelor, antrepozitele fiscale si jocurile de noroc, dar Vladescu nu a vrut sa dea detalii.

Ce spun Finantele despre eurobonduri