Exclusiv online: Cine este Wolfgang Schäuble, ministrul care cere eliminarea din zona euro a tarilor cu probleme

Autor: Andreea Neferu 16.03.2010
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, considera ca sanctiunea de ultima instanta pentru statele din zona euro care nu reusesc sa redreseze finantele publice ar trebui sa fie excluderea din uniunea monetara. "Avem nevoie de reguli mai stricte, ceea ce inseamna, pentru cazuri de ultima instanta, posibilitatea excluderii din zona euro a statului care nu reuseste sa-si puna in ordine finantele publice. Aceasta perspectiva impune o cu totul alta disciplina", a afirmat Schauble. Ministrul de finante german a iesit de curand in lumina reflectoarelor sustinand ideea crearii unui Fond Monetar European. "Acest tip de declaratii sunt tipice pentru Schauble", crede Friedbert Pfluger, coleg de partid al ministrului. "El are un plan atunci cand altii inca se plang. El vine cu o propunere concreta".
Doar cu patru luni in urma insa, parea ca politicianul german va intra intr-un con de umbra, scrie Financial Times. Cancelarul german, Angela Merkel, femeia ce a reusit sa-l inlature pe Schauble din cursa pentru pozitia de lider al Uniunii Crestin-Democrate din Germania, era asteptata sa-l excluda din Cabinetul sau, dupa ce a castigat alegerile din toamna. Pentru actualul cancelar, decizia a fost extrem de calculata. A reusit de doua ori "sa darame" ambitiile lui Schauble - prima data cand l-a inlocuit in pozita de lider al partidului si, in fapt, de cancelar al tarii, si a doua oara cand i-a refuzat participarea la alegerile pentru presedintia tarii, de teama ca personalitatea sa tumultoasa nu va gasi resurse pentru a castiga majoritatea. Relatia dintre cei doi este descrisa de cei apropiati ca fiind mai degraba o versiune de razboi rece.
Mana dreapta a lui Merkel
Merkel i-a inmanat insa lui Schauble cea mai dificila sarcina din intregul guvern, si asta intr-un moment in care criza economica se afla la apogeu. Pentru Schauble, transferul de la ministerul de interne la cel de finante a fost, intr-o anumita masura, o gura de aer proaspat. "Niciunul dintre colegii sai apropiati nu-si amintesc sa-l fi vazut vreodata atat de exuberant, atat de fericit", potrivit unui articol scris de Heribert Prantl luna trecuta in publicatia germana Suddeutsche Zeitung.
Cel mai batran, dar cel mai experimentat
In varsta de 67 de ani, Schauble este cel mai "batran" dintre membrii Cabinetului german. "Personifica experienta politica. El este adevaratul vice-cancelar, nu datorita vreunui acord politic, ci datorita sigurantei de sine", a explicat Prantl.
Schauble a fost negociatorul sef al fostului cancelar Helmut Kohl in tratatul de unificare cu Germania de Est si a fost cel care a sustinut in 1991 discursul decisiv din Parlamentul german, Bundestag, prin care a determinat mutarea capitalei de la Bonn la Berlin. "O decizie in favoarea Berlinului este totodata o decizie prin care vom depasi diviziunea Europei", a spus atunci Schauble, in aplauzele membrilor tuturor partidelor politice.
Are radacini protestante puternice, fiind nascut in partea de sud-vest a Germaniei, in Muntii Padurea Neagra. De asemenea, Schauble are convingeri conservatoare, nationaliste si in acelasi timp pro-europene.

Schauble este semi-paralizat, fiind nevoit sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile in urma unei tentative de asasinare ce a avut loc acum 20 de ani. Si-a petrecut ultimele trei saptamani intr-un spital, unde se recupereaza dupa o operatie, insa a folosit tot acest timp pentru a lansa o adevarata polemica in Germania si chiar Europa cu privire la viitorul zonei euro si la necesitatea de a impune noi instrumente de supraveghere a celor 16 state ce compun uniunea monetara.