CARTEA DE ISTORIE/ Victime si calai acum 50 de ani

Autor: Stelian Turlea 16.03.2010
Prigoana
Documente ale procesului C. Noica, C. Pillat, S. Lazarescu, A. Acterian, Vl. Streinu, Al. Paleologu, N. Steinhardt, T. Enescu, S. Al-George, Al. O. Teodoreanu si altii
Editura Vremea
La 1 martie 2010 s-au implinit 50 de ani de la pronuntarea sentintei in procesul C. Noica, C. Pillat, S. Lazarescu, A. Acterian, Vl. Streinu, Al. Paleologu, N. Steinhardt, T. Enescu, S. Al-George, Al. O. Teodoreanu. Cu aceasta ocazie, Editura Vremea a publicat o editie revizuita si adaugita a documentelor procesului, aparute in 1996 sub titlul Prigoana. Documentele, intocmite de securitatea si justitia comunista, poarta pecetea falsului, fiind expresia intereselor acestor institutii aflate in slujba conducerii P.C.R. Adevarul nu poate fi citit decat printre randuri, cu constiinta faptului ca, inca din punctul de pornire, procesul este marcat de abuz, nedreptate si minciuna. Semnaturile anchetatilor, smulse prin amenintari si batai, certifica numai intensitatea terorii exercitate asupra lor. Este limpede ca formularile agramate, calificativele ridicole insotind obsesiv numele unor personalitati ("legionarul", "tradatorul de tara", "fugarul" etc.), afirmatiile stupide nu pot apartine celor care au semnat opere intrate in patrimoniul culturii romanesti. "Este necesara, prin urmare, o lectura critica a documentelor din acest volum. Ele sunt redactate din perspectiva anchetatorului si pentru a sluji intereselor regimului comunist. Relatarile doamnei Simina Mezincescu dezvaluie imprejurarile in care s-a desfasurat ancheta si marea distanta dintre cele declarate de inculpati la ancheta sau proces si cele consemnate in actele oficiale. Aceste doua planuri trebuie mereu avute in vedere la citirea documentelor din volum, documente care releva imaginea dorita si creata, in cele din urma, de autoritatile comuniste, interesate in organizarea procesului." (Florin Constantiniu)
Demostene Andronescu
Reeducarea de la Aiud
Peisaj launtric
Memorii si versuri din inchisoare
Editura Christiana

Volumul de fata reuneste memoriile si poeziile din inchisoare ale fostului detinut politic Demostene Andonescu. Prefata de Razvan Codrescu: "Radiografia reeducarii de la Aiud intreprinsa aici nu este o simpla insiruire de fapte cutremuratoare si graitoare prin ele insele, pe care autorul le-a trait pe pielea lui, la care s-a intamplat sa fie martor sau asupra carora s-a informat din relatarile altora. Memoriile sale nu sunt nicaieri descriere nuda, ci angajeaza o intreaga hermeneutica a faptelor si a secventelor dialogale, cu fine observatii si analize psihologice, morale, istorice si politice. (...) Daca este in aceste memorii si vreo judecata indoielnica, in spatele ei nu se afla o intentionalitate pura, ci doar fatalele limite ale umanului. Cinstea sufleteasca a lui Demostene Andronescu mi se pare mai presus de orice discutie."