Ministrii de finante ai UE: masurile de relansare economica vor continua

Autor: Sorin Pâslaru 16.03.2010

Consiliul ministrilor de finante si ai economiei din tarile Uniunii Europene (EcoFin) reunit astazi la Bruxelles a admis ca nici in 2011 economiile UE nu vor scapa de efectele crizei, dar ca de vreme ce majoritatea tarilor cadrul Uniunii sunt supuse procedurii de deficit excesiv, bugetul pe 2011 va trebui sa tina cont de constrangerile bugetare si economice ale fiecarei tari.

"Ne-am pus de acord ca efectele crizei economice financiare si economice sunt inca puternice si ca exista dezechilibre macro importante la nivelul tarilor din Uniunea Europeana care vor trebuie sa fie ajustate", a spus Oli Rehn, comisarul pentru probleme economice si financiare din cadrul UE.

Mesajul EcoFin este ca masurile luate de catre state pentru relansare economica, de atenuare ale efectelor crizei, pot fi continuate, chiar daca anterior a existat ideea ca a venit timpul de a renunta la o parte dintre aceste masuri, pentru a nu impovara si mai mult statele cu datorii provocate de deficite.

Spre exemplu, masurile temporare de sprijin pentru piata fortei de munca (cum este cazul somajului tehnic in Romania) vor trebui sa inceapa sa fie retrase abia cand revenirea va fi "securizata". "Pe baza celor mai recente prognoze ale Comisiei privind cresterea economica, un benchmark (o borna - n.red) pentru a decide daca este sau nu cazul de retragere a acestor masuri ar putea fi mijlocul anului 2010, luand in considerare intarzierea cu care piata muncii reactioneaza la revenirea economica", a conchis reuniunea EcoFin de ieri.

In ceea ce priveste pietele financiare, EcoFin considera ca exist imbunatatri semnificative in functionarea acestora, dar sunt inca semne "de fragilitate" la bancile din UE. "Situasia creditului in UE este departe de normal", afirma EcoFin, care mai afirma ca exista probleme in sectorul bancare care necesita restructurare adecvata.