UE are un plan pentru salvarea Greciei, dar il tine secret

Autor: Andreea Mioara Neferu 16.03.2010

Guvernele din zona euro au anuntat ca sunt pregatite sa ajute Grecia prin acordarea unui sprijin financiar de urgenta, insa felul in care o vor face nu a fost prezentat in mod concret.

Politicienii din cele 16 state ce utilizeaza moneda euro au pus la punct o strategie privind acordarea unor imprumuturi de urgenta, in cazul in care masurile de austeritate adoptate de Grecia, in valoare de 4,8 mld. euro, nu vor reusi sa o indeparteze de buza prapastiei, scrie Bloomberg.

O suma concreta nu a fost propusa insa, iar singurul detaliu cunoscut este faptul ca guvernele din zona euro vor acorda imprumuturi directe, bilaterale, si nu garantii, potrivit Financial Times.

Intalnirea ministrilor a continuat ieri, cand s-a discutat reglementarea fondurilor de hedging si a CDS-urile, dar nu s-a ajuns la niciun acord privind aceste subiecte.

Germania va da bani doar in ultimul moment

Diferentele de viziune intre liderii europeni reflecta o Europa canalizata pe doua viteze. De o parte a baricadei se afla celelalte state din Europa de Sud, Comisia Europeana si, bineinteles, Grecia, care se tem ca Atena nu-si va putea refinanta datoriile in primavara. La polul opus, Germania si Franta, cele mai mari economii din Uniune, privesc cu reticenta ideea de a plati pentru greselile comise de greci. Germania, care ar fi nevoita sa participe cu o contributie importanta in ajutorul ce vizeaza Atena, insista ca nu isi va asuma niciun angajament cu privire la sprijinirea Greciei pana in momentul in care tara chiar va fi pe punctul de a intra in incapacitate de plata.

Ministrul elen de finante George Papaconstantinou a salutat initiativa oficialilor din zona euro, considerand ca aceasta este "o masura buna", in ciuda faptului ca inca planeaza incertitudini asupra sumei oferite si a conditiilor impuse.

Desi Grecia a reusit luna aceasta sa vanda obligatiuni in valoare de 5 mld. euro, adevaratul test vine in aprilie si mai, cand va trebui sa ramburseze datorii de peste 20 mld. euro.

Grecii se descurca singuri

Oficialii europeni au subliniat faptul ca recentele masuri de austeritate lansate de Atena si relaxarea presiunilor fiscale ar putea ajuta Grecia sa iasa din criza fara sprijin din partea partenerilor europeni.

Dupa intalnirea de luni seara a ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, a declarat ca "statele membre ale zonei euro vor lua masuri coordonate, daca se va dovedi ca astfel de demersuri sunt necesare. Noi insa credem ca nu vor fi necesare".

"Conditiile tehnice ale acestui imprumut sunt puse la punct si pot fi organizate in orice moment. Insa Grecia nu a solicitat niciun ajutor", a precizat Josef Proll, ministrul austriac de finante. Omologul sau olandez, Jan Kees de Jager, a aratat ca toate guvernele din zona euro vor contribui la sprijinirea statului mediteranean, insa vor cere Cabinetului elen sa plateasca o prima pentru imprumuturile primite, astfel incat sa fie motivat sa isi refinanteze datoriile prin intermediul pietelor financiare.

Economistii sunt de parere ca planul de salvare a Greciei poate constitui de fapt un pas inainte in ceea ce priveste cooperarea economica din zona euro.

"Am asista la prima facilitate financiara organizata de statele membre ale UE, care incearca sa aplaneze o problema a unei singure tari", a explicat Jacques Cailloux, analist pentru RBS European Economics.

Englezii au fost criticati pentru deficit

Planurile guvernului din Marea Britanie cu privire la reducerea deficitului bugetar nu sunt suficient de ambitioase, potrivit unui raport al Comisiei Europene, scrie BBC News. Raportul avertizeaza ca Londra nu va reusi pana in 2015 sa aduca gaura bugetara la limita de 3% impusa de UE. Deficitul Marii Britanii este asteptat sa atinga anul acesta 178 mld. lire sterline (195 mld. euro), adica 12,6% din Produsul Intern Brut. Guvernul britanic a criticat recomandarile Comisiei Europene de a face mai multe eforturi in vederea micsorarii deficitului bugetar pe termen mediu, argumentand ca un asemenea demers ar aduce prejudicii serviciilor publice sau contribuabililor. "Consideram ca daca am respecta planul Comisiei, am mai scoate inca 20 mld. lire (22 mld. euro) din economie pana in 2014-2015", a declarat Liam Byrne, secretar de stat al Trezoreriei britanice.