Cumparatorii au fost mai puternici pe SIF-uri, care au crescut cu 3%

Autor: Vlad Anastasiu 16.03.2010

SIF-urile au revenit ieri in atentia investitorilor, indi­cele de profil BET-FI ur­cand cu peste 3,3% fata de cotatia de luni. Si indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a inchis in urcare, cu o apreciere de aproape 1%, in timp ce companiile din sectorul energetic au revenit pe scadere, cu o corectie pe indicele BET-NG de 0,4% fata de referinta. Valoarea tranzactiilor a depasit 11,7 mil. euro, fiind cel mai mare rulaj de la inceputul acestei luni.

"Era asteptata o miscare violenta in piata, in special pe SIF-uri, dupa evolutia aproape in stagnare a Bursei din ultimele doua saptamani. Cumparatorii au fost insa mai puternici si, tinand cont ca unele titluri au spart niste praguri de rezistenta pe volume in crestere, ma face sa cred ca aprecierile vor continua in piata si in sedintele urmatoare", a declarat Adrian Ciudin, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Carpatica Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu peste 4,2% fata de cotatia de luni, urcand astfel la pretul de 1,73 lei/actiune. In top au urmat aprecierile SIF Transilvania (SIF3), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), cu cresteri de 3,6%, 3,4% si respectiv 2,8% fata de referinta. Majoritatea SIF-urilor au inregistrat rulaje de peste 2 mil. lei, cele mai mari din aceasta luna.

"Cred ca SIF-urile vor inregistra miscari puternice si in sedinta de maine (azi - n.a.), mai ales ca titlurile SIF Oltenia au spart rezistenta de la 1,6 lei/actiune, pe un rulaj mult peste media lunii. La fel se poate intampla si cu titlurile BRD si Petrom care si ele au spart niveluri de rezistenta. Odata sparte aceste niveluri, ele se transforma in praguri suport si tehnic vorbind o sa fie grea o revenire sub aceste praguri", a mai spus Ciudin.

Titlurile BRD au inregistrat ieri o apreciere de aproape 3,4%, cea mai mare din sectorul bancar de altfel, depasind pretul de 15 lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inchis si ele pe plus, cu un avans de 0,9% fata de referinta.

Actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au revenit pe scadere in sedinta de ieri, cu o corectie de putin peste 0,3%, pe minus inchizand si titlurile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si Trans­electrica (TEL).

In sectorul chimic, titlurile Azo­mures Tg. Mures (AZO) si Amonil Slo­bozia (AMO) au continuat apre­cierile puternice, cu cresteri de 6,2% si respectiv 4,8%, inregistrand unele dintre cele mai mari avansuri din piata.

"Si la nivelul indicilor nivelurile de rezistenta cred ca se vor transforma in praguri suport, astfel in sedintele urmatoare o sa vedem cel mult asezari de pret si nu cred intr-o revenire pe scadere accentuata", a incheiat Ciudin.

Titlurile Boromir Prod (SPCU) au inregistrat si ieri o crestere peste media pietei, de peste 9%, in ultimele doua sedinte actiunile companiei din domeniu panificatiei urcand cu peste 13%.

Cea mai mare crestere din piata a fost insa inregistrata de actiunile UAMT Oradea (UAM), de peste 11%, titlurile producatorului de piese auto atingand pretul de 0,69 lei/actiune.

De urmarit astazi