EcoFin: Drumul spre euro al Romaniei nu va fi afectat de situatia din Grecia, fiecare tara are parcursul ei

Autor: Sorin Pâslaru 16.03.2010

Situatia Greciei nu va afecta parcursul tarilor candidate la euro din Europa de Est, cum este cazul Romaniei, care va trebui doar sa-si respecte angajamentele pentru a adopta moneda unica europeana conform calendarelor stabilite, au spus ieri reprezentantii ministrilor de finante ai Uniunii Europene (EcoFin).

"Actionam in sensul respectarii regulilor. Asiguram un tratament perfect egal pentru toti candidatii la zona euro", a raspuns ieri Oli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare din cadrul Uniunii Europene, la intrebarea daca situatia din Grecia va avea un impact asupra extinderii zonei euro.

Romania are ca tinta intrarea in zona euro in 2015, in timp ce Bulgaria si tarile baltice, care au monedele legate de euro prin consiliu monetar, au ca obiectiv aderarea la zona euro in 2012-2013.

Grecia a intrat in vizorul pietelor financiare dupa ce noul guvern de la Atena a anuntat un deficit bugetar mai mare decat cel prognozat, existand temerea ca statul elen nu va putea rambursa datorii de circa 25 mld. euro care au scadenta in aceasta primavara.

"Decizia de a intra in zona euro este doar a Romaniei"

Exista opinii ca Grecia nu a fost suficient de bine pregatita sa intre in zona euro si ca statele puternice din Vest nu vor mai accepta intrarea in zona euro a altor tari a caror economie nu este suficient de pregatita pentru moneda unica europeana.

Temerea nu este impartasita nici de Wolgang Munchau, unul din cei mai cunoscuti comentatori ai cotidianului Financial Times, specialist pe zona euro.

"Romania si celelalte tari din Europa de Est care vor sa intre in zona euro nu vor fi afectate de situatia din Grecia. Romania are o structura a economiei diferita de cea a Greciei, spre exemplu are industrie, este bine angrenata in schimburile economice europene. Decizia este doar la Romania daca vrea sa intre in 2015 sau mai repede in zona euro", a spus Munchau pentru ZF.

Reprezentantii EcoFin au mai anuntat ieri ca Uniunea Europeana este pregatita sa intervina daca va fi nevoie pentru Grecia, dar au subliniat ca masurile luate de statul elen de reducere a deficitului bugetar sunt suficiente pentru a convinge pietele financiare.

"Eurogrupul reafirma angajamentul statelor membre de a actiona coordonat si eficient daca va fi nevoie. Au fost clarificate modalitatile tehnice care vor fi activate rapid in caz ca va fi nevoie. Obiectivul nu va fi de a furniza finantare la dobanda medie a zonei euro, ci de a pastra stabilitatea financiara a euro ca intreg", a subliniat Jean Claude Juncker, presedintele Eurogrup, grupul tarilor din zona euro.

Decizia privind Grecia a fost cea mai asteptata de la reuniunea de luni a ministrilor de finante din zona euro, care a precedat intalnirea ministrilor de finante ai UE de ieri. Pietele financiare au parut ieri multumite de declaratiile oficialilor europeni, care pentru prima data au vorbit despre modalitati "tehnice" de interventie si de "rate de dobanda" in cazul unui eventual ajutor, chiar daca nu au dat mai multe indicii si au spus ca in continuare se discuta. Ca reactie, obligatiunile elene au crescut ieri cu 6 puncte de baza (0,06%), pana la o cotatie de 100,8% fata de valoarea nominala, ceea ce inseamna o reducere a randamentului, deci a dobanzii la care Grecia se va putea imprumuta pentru a-si refinanta datoria publica.

Randamentul in euro al bondurilor elene cu scadenta la 10 ani este in acest moment de 6,12%, conform Bloomberg, dublu fata de dobanda la care se imprumuta Germania, de 3,16%, dar mai mica decat cotatia pentru Africa de Sud, de 8,9%, sau Ungaria, cu 7,5%.

Revenirea economica ar putea avea loc la mijlocul lui 2010

Mesajul EcoFin este ca masurile luate de catre state pentru relansarea economica, de atenuare a efectelor crizei, pot fi continuate, chiar daca anterior a existat ideea ca a venit timpul de a renunta la o parte dintre aceste masuri, pentru a nu impovara si mai mult statele cu datorii provocate de deficite.

Spre exemplu, masurile temporare de sprijin pentru piata fortei de munca (cum este cazul somajului tehnic in Romania) va trebui sa inceapa sa fie retrase cand revenirea va fi "securizata". "Pe baza celor mai recente prognoze ale Comisiei privind cresterea economica, un benchmark (o borna - n.red.) pentru revenirea economica ar putea fi mijlocul anului 2010, luand in considerare intarzierea cu care piata muncii reactioneaza la revenirea economica", s-a conchis la reuniunea EcoFin de ieri.