BNR: Restructurarea creditului Elenei Udrea la BRD a fost in regula

Autor: Doina Anghel 16.03.2010

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a transmis o nota Camerei Deputatilor aratand ca BRD nu a incalcat nicio norma bancara restructurand creditul de 2 milioane de euro pe care actualul ministru al dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, l-a contractat anterior.

Punctul de vedere al BNR a venit ca urmare a unei solicitari a Comisiei de ancheta a Parlamentului privind activitatea ministrului turismului Elena Udrea in 2009.

Multi parlamentari din comisia de ancheta s-au intrebat la acea vreme daca exista o legatura intre restructurarea creditului si contractul de sponsorizare incheiat de ministrul turismului si BRD.

Elena Udrea a declarat atunci ca a utilizat cele doua milioane de euro pentru a achizitiona un teren in centrul Bucurestiului.

"Va facem cunoscut ca, din verificarile efectuate, a rezultat ca operatiunea de restructurare efectuata in cazul debitorului Elena-Gabriela Udrea de catre BRD-SocGen a facut obiectul actului aditional nr. 1 din 2.02.2009 la contractul de credit 117 din 19.11.2007 si s-a efectuat la solicitarea debitorului fiind aprobata conform normelor in vigoare ale bancii", afirma Florin Georgescu in scrisoarea inaintata presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

BNR impune bancilor sa mentina gradul de indatorare in cazul clientilor persoane fizice sub nivelul de 70% din venituri. Bancile au insa flexibilitate in ceea ce priveste veniturile acceptate. Udrea a explicat la momentul contractarii creditului ca au fost luate in calcul veniturile obtinute din dividende de la firma de parcari Dalli.

Restructurarea creditelor a fost intensiv utilizata de bancheri anul trecut in incercarea de a-si mentine clientii pe linia de plutire. In special investitiile imobiliare au fost lovite de blocarea pietei si caderea preturilor, astfel ca multi clienti nu au putut sa isi respecte graficele de rambursare, iar bancile au acceptat sa le acorde rescadentari sau chiar perioade de gratie.