Stabilitatea fiscala este mai importanta chiar decat reducerea taxelor. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 16.03.2010

Managerii financiari si executivii spun ca predictabilitatea si stabilitatea cadrului fiscal sunt chiar mai importante decat masurile de reducere a taxelor.

"Ce-si doreste un manager? Sa nu mai intervina de atatea ori pe parcursul anului pentru a actualiza previziunile din buget din cauza modificarilor legislative. Daca mi-am facut un buget pentru 2010, vreau sa stiu inca de la inceputul anului ce impozit pe profit voi plati pe 25 aprilie. Nu ne intereseaza reducerea taxei pe valoarea adaugata sau alte stimulente, vreau sa stiu macar ce se intampla in urmatorul an", a declarat Carmen Rusmir, CEO Zoppas Industries Romania, la Conferinta Internationala a directorilor financiari, organizata de Forum Invest. Zoppas produce aparate electrocasnice si a avut afaceri de 43,6 mil. euro in 2008 si in jur de 3.000 de angajati, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Cel mai recent exemplu al impredictibilitatii cadrului fiscal este proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea platii anticipate a impozitului pe profit pana in 2015. Potrivit Codului fiscal pentru acest an, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

"Prefer plata anticipata a impozitului pe profit, decat impozitul minim. Dar cel mai bine ar fi sa nu fie nici una, nici alta, din punctul meu de vedere", spune Delia Catarama, lector la Catedra de finante din cadrul ASE si consultant pe probleme de fiscalitate. De asemenea, oamenii de afaceri spun ca birocratia ii sufoca.

"Depun cate 138 de declaratii pe an pentru firmele pe care le conduc. Iar acestea, excluzandu-le pe cele locale, de mediu, statistice, si altele", mai spune Rusmir.

Presedintele CECCAR Marin Toma sustine la randul sau ca avem o problema de exces de reglementare.

"Asistam la un exces de reglementare. Exact acesta este termenul, exces. La nivelul UE se asteapta ca in 2011-2012 sa existe o reducere a cheltuielilor de raportare cu 20-25% pentru intreprinderile mici. Nimeni nu a ridicat aceasta problema la noi", spune Toma.

Presedintele CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - sustine urgentarea adoptarii standardelor internationale de contabilitate (IFRS) atat din perspectiva reducerii costurilor, cat si pentru o mai buna credibilitate. "Cine citeste doua tipuri de situatii financiare isi pune intrebarea: «Si totusi care sunt cele reale?»."