Modernizarea retelei electrice din Bucuresti in 2010 costa Enel 90 mil. euro

Autor: Vlad Anastasiu 16.03.2010

Grupul italian Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie electrica de pe piata locala, a anuntat pentru urmatorii 5 ani investitii totale de peste 700 mil. euro, destinate in special modernizarii retelelor electrice din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu. In acest an, compania va cheltui circa 90 mil. euro doar pentru modernizarea retelei din Capitala, vechimea instalatiilor depasind in proportie de 80% peste 20 de ani de functionare. |mpreuna cu taxele de racordare la retea, platite de consumatori, instalatii care intra insa in patrimoniul companiei, valoarea investitiilor se ridica la aproximativ 150 mil. euro.

"Programul investitional la nivelul Capitalei in acest an se ridica la circa 90 de milioane de euro, structurat pe diverse niveluri, in functie de tensiunea retelelor. Astfel 50% vor merge catre retele de inalta tensiune, 40% catre cele de tensiune medie, iar 10% pentru retelele de joasa tensiune. Se vor inlocui 22 de statii de transformare si peste 500 de posturi de transformare, la o parte dintre acestea lucrarile fiind deja in desfasurare", a declarat Mircea Patrascoiu, directorul Enel Distributie Muntenia. La finalizarea programului de investitii in 2013, reprezentatii Enel apreciaza o crestere de 40% a capacitatii de distributie, precum si o reducere cu aproape 50% duratelor medii anuale de intrerupere.

"Pe durata lucrarilor va crestere numarul de intreruperi controlate, insa din punct de vedere tehnic sunt lucrari care nu pot fi realizate fara astfel de interventii. |ntreruperile se vor realiza doar la lucrarile de joasa tensiune, respectiv la retelele directe catre consumatori, dar durata medie a intreruperilor in acest caz va fi de circa 30 de minute", a adaugat Patrascoiu.

Lucrarile de modernizare au fost deja demarate in Capitala, in sectorul 4, acesta impreuna cu sectorul 5, inregistrand cele mai multe intreruperi la furnizarea de energie electrica.

Enel, potrivit programului de privatizare, are de realizat pana la sfarsitul anului 2011 investitii de circa 220 mil. euro. "Programul de investitii a demarat cu o intarziere de circa 6 luni de la finalizarea contractului de privatizare in 2008, timp in care s-au pus la punct aspecte organizatorice. Enel isi va respecta insa obligatiile din programul de privatizare in ceea ce priveste realizarea investitiilor pana la sfarsit anului 2011", a declarat Claudio Zito, presedintele Enel Romania.