CULISE DE EDITOR/ Noutati la Pandora M, Cadmos si Curtea Veche

Autor: Stelian Turlea 17.03.2010
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.
La editura Pandora M
Daniel Davies - "Insula Voaiorilor"
"Insula Voaiorilor" are toate ingredientele unui roman de succes: stil inteligent, umor negru, sex ilicit, personaje controversate si peste toate, o pelicula fina de ironie, tipic englezeasca.
Jeremy Shepherd este un tip inteligent, educat, cu o cariera de invidiat in fruntea unei reviste glossy londoneze, care este brusc lovit de inutilitatea lucrurilor pe care le face in fiecare zi. In consecinta, decide sa isi schimbe complet stilul de viata, parasind Londra pentru a se retrage intr-un mic orasel de provincie, uitat de lume, in casa parintilor sai. Se angajeaza pe un post de functionar public, o slujba lipsita de orice viitor, care il ajuta sa-si petreaca zilele.
In timpul noptii insa, duce o viata clandestina, implicându-se in relatii sexuale ilicite cu cupluri de necunoscuti, in spatiul public. Si cum Anglia este recunoscuta ca fiind cea mai monitorizata si mai supravegheata tara din lume, noptile lui Shep (numele sau de cod in cadrul comunitatii care practica acest hobby) sunt cu atât mai pline de adrenalina. Jeremy Sheperd este un narator inteligent, credibil, al carui stil detasat si nihilist aminteste de personajele lui Houellebecq. Ultimele trei cuvinte din carte te lasa cu respiratia taiata, schimbând pe neasteptate perceptia cititorului asupra intregii povesti.
In "Insula voaiorilor", sexul subversiv este - printre altele - o forma de manifestare a libertatii. In aceeasi masura este si o modalitate de revendicare de catre individ a propriei intimitati.
Presarat cu scene de un umor subtil, dar delicios, romanul lui Davies ne dezvaluie partea ilicita a Angliei provinciale, in care oamenii, organizati in comunitati secrete, practica un hobby mai putin obisnuit.
Daniel Davies s-a nascut in Sutton-Coldfield, lânga Birmingham, in 1973. A studiat engleza la Cambridge. A fost curator la Muzeul Britanic, apoi editor la jurnalul medical "The Lancet" si "Evening Standard". A petrecut trei ani predând engleza in Barcelona, Praga si San Sebastian.
La Editura Cadmos
Ion Bulei - "Un razboi in cenusa imperiilor"
Ion Bulei, cunoscutul autor al istoriei conservatorilor romani, al lumii romanesti la 1900 sau al anilor neutralitatii noastre in primul razboi mondial, ne propune din nou un dialog cu ceea ce a fost si cu noi insine. Si din nou ne demonstreaza ca istoria nu e altceva decat o continua perplexitate. Pentru ca cine credea in Europa la inceputul lui 1918 ca razboiul se va termina asa cum s-a terminat? Si cine si-ar fi inchipuit ca Romania Mica, la pamant la inceputul anului 1918, inconjurata din toate partile de dusmani si parca in cea mai fara de speranta clipa a existentei sale, la sfarsitul aceluiasi an va deveni Romania Mare? Iar in anul urmator, cu noile sale granite recunoscute, traind cea mai mare dintre bucuriile sale nationale? Cu eleganta stilistica, Ion Bulei ne invita sa participam la un spectacol de istorie, din fotoliul linistitului prezent.
La Editura Curtea veche
Leszek Kolakowski - "Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur"
"Vârsta de aur", cel de-al doilea volum al trilogiei lui Leszek Kolakowski, "Principalele curente ale marxismului", prezinta istoria intelectuala a Internationalei a Doua comuniste, de la "ortodoxia germana" a lui Kautsky pana la bolsevismul revolutionar al lui Lenin. Kolakowski expune analitic, cu o vigoare critica plina de luciditate si, pe alocuri, de ironie, cele mai importante teze ale principalilor intelectuali marxisti europeni din perioada 1889-1914: Kautsky, Bernstein, Jaur's, Sorel, Lafargue, Labriola, Rosa Luxemburg, Kazimierz Kelles-Krauz, Ludwik Krzywicki, Stanisław Brzozowski, Max Adler, Rudolf Hilferding, Plehanov, Lenin. Cunoasterea erudita a istoriei marxismului si profunda reflectie asupra ideilor sale care au transformat istoria, desi, desigur, nu in modul cel mai fericit, fac din aceasta lucrare o capodopera a gândirii politice si a istoriei intelectuale a secolului XX. Lucrarea se adreseaza celor interesati de filosofie politica si de istoria intelectuala a marxismului.

Volumul beneficiaza de o traducere excelenta realizata de un grup de tineri cercetatori in stiinte Politice (Catalin Cindea, Emanuel-Nicolae Dobrei si Bogdan Florian), atent citita si unificata de Tereza-Brindusa Palade.