CICA NISTE SCRIITORI/ O afacere cu vecinele

Autor: Stefanescu Alexandru 17.03.2010
Prima mea maşină a fost o Lada break roşie, pe care o iubeam fanatic, ca arabul din poezia lui Georghe Coşbuc pe El Zorab. Când a fost nevoie de o prelată pentru protejarea ei, am cumpărat dintr-un magazin de textile cel mai rezistent şi elegant material - un material pentru blugi -, care m-a costat salariul pe trei luni. M-am dus cu el in braţe acasă, fericit, şi am rugat-o pe o vecină - o matracucă, poreclită de ceilalţi locatari "doamna Capot" - să-mi croiască şi să-mi tragă la maşina de cusut prelata.
A doua zi, doamna Capot, in general arţăgoasă, a venit plină de sfială la uşa mea şi m-a implorat s-o las să-şi taie şi ea o bucată din material, pentru o fustă.
- O să iasă prelata ceva mai pe măsura maşinii, de ce să atârne până jos? m-a consolat ea.
Fără entuziasm, am fost de acord. După incă o zi, la uşa mea s-au infiinţat mai multe vecine, cu doamna Capot drept lider, un lider, insă, care stătea cam jenat in spatele grupului. Surescitate, intrerupându-se şi completându-se una pe alta, vecinele m-au ameţit cu o argumentaţie sofisticată, al cărei sens principal era: nu există eroare mai mare decât să-mi acopăr maşina cu un material scump; in mod sigur va fi furat; de aceea, ele s-au gândit să-mi pună la dispoziţie o ţesătură mai ieftină, chiar ruptă pe alocuri şi pătată, neatractivă pentru hoţi, iar din splendida pânză albastră de in cumpărată de mine să-şi facă lor - şi copiilor lor - fuste, bluze, pantaloni şi chiar un fel de berete, la modă atunci.
Mi-a venit să ţip de indignare, dar m-am stăpânit. Cu un zâmbet distins, le-am dat vecinelor incuviinţarea mea. Apoi am intrat in casă, m-am trântit in pat pe burtă şi am inceput să lovesc cu pumnii in pernă. In imaginaţie le vedeam pe vecine, inarmate cu foarfece şi cuţite, năpustindu-se asupra valului de pânză albastră.
Inaripare
Pe vremea când eram student la Bucureşti, sora mea, Sanda, incă elevă la Suceava, a venit cu clasa ei intr-o excursie in Capitală. Ne iubeam foarte mult (ca şi acum) şi abia aşteptam să ne revedem.
M-am dus să o iau de la liceul in al cărui internat fuseseră cazaţi ea şi colegii ei. Sanda se afla la intrarea in liceu, undeva, sus, pe o terasă la care se ajungea urcând câteva zeci de trepte. Când m-a văzut apărând in curtea liceului, s-a bucurat atât de mult, a simţit atât de imperios nevoia să mă imbrăţişeze, incât s-a aruncat de acolo, de unde era, direct spre mine, ca şi cum n-ar mai fi existat trepte.
Nu ar fi exagerat să spun că am asistat la o tentativă de zbor. Care, inevitabil, s-a terminat rău. Sora mea dragă a căzut şi s-a rostogolit pe scări, lovindu-se cumplit. Dar acea imagine a omului care, insufleţit de dragoste, se comportă ca şi cum ar avea aripi n-am s-o uit niciodată.
Simt o dureroasă fericire la gândul că am fost iubit atât de intens, fie şi o clipă.
Anunţ
Nu mai lucrez la revista "România literară". Noua mea adresă poştală (pentru cei care vor să-mi trimită cărţi, reviste, manuscrise etc.) este Alex. Ştefănescu, Bucureşti, O.P. 22, C.P. 22. Adresa mea electronică rămâne alex2108145@yahoo.com.
ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 carti, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro si contra, a fost rasplatita cu Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub de cultura" difuzata de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune, "Istoria literaturii romane contemporane povestita de Alex. Stefanescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.