Asigurarea obligatorie a locuintelor este din nou in ceata

Autor: Angela Placinta 17.03.2010

Asigurarea obligatorie a locuintelor, proiect care se discuta deja de mai multi ani si pentru care au fost date mai multe termene de intrare in vigoare, ar putea fi introdusa in acest an, dar nici autoritatile, nici compania care va vinde aceste polite nu stiu sa dea o data exacta.

Introducerea asigurarilor obligatorii, care va obliga proprietarii de locuinte sa plateasca 10 sau 20 de euro pe an pentru a incheia o asigurare, este intarziata din nou deoarece Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care va vinde aceste polite, trebuie sa construiasca o baza de date care sa cuprinda informatii despre toate locuintele din Romania, dar si sa cumpere reasigurare de pe piata internationala cu bani care vor veni, cel mai probabil, de la Ministerul Finantelor.

"In cel mai fericit caz, contractul de reasigurare ar putea fi incheiat intr-o luna si jumatate. Pentru baza de date, aproximativ 4.000 de primarii din tara trebuie sa ne furnizeze informatii privind locuintele, inclusiv cele cu caracter social. Peste 3.200 de primarii de coumne nu dispun de sisteme informatice, asa incat vor transmite aceste informatii pe hartie, iar ulterior acestea vor fi transferate in baza de date", afirma Marius Bulugea, directorul general al PAID.

PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 firme de asigurari, care au investit 4,6 mil. euro: Groupama, Astra, Uniqa, Gene rali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum. Recent, PAID a achizitionat un sistem IT de la firma Essential Systems, insa valoarea contractului nu a fost publicata.

"Avem o problema legata de baza de date: ar fi trebuit sa stim deja ce trebuie sa contina si ce date trebuie sa furnizam noi. Nu s-a discutat pana acum cu primariile", spune Nicolae Pandea, primarul comunei Setafn cel Mare din judetul Calarasi.

Un sfert din proprietari ar putea incheia asigurarea

Marius Bulugea estimeaza ca in 2010, dupa introducerea asigurarilor obligatorii, circa 20-25% din proprietarii de locuinte vor cumpara aceasta polita, ceea ce inseamna ca incasarile asiguratorilor ar fi de circa 30 mil. euro. "Nu putem da o data exacta de aplicare a legii. 2010 va fi un an de inceput si ma astept ca gradul de cuprindere in asigurare sa fie de 20-25%." Pentru prime de 10 sau 20 de euro pe an, in functie de materialele din care este construita locuinta, proprietarii vor beneficia de sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Pentru cei care nu vor incheia aceasta polita legea prevede o amenda de 500 de lei, care trebuie aplicata de administratiile locale.

"Eu cred ca aproape toti primarii nu vor aplica aceste amenzi, este total neproductiv sa ii amendezi pe cei care iti dau votul", mai spune primarul din Stefan cel Mare. Banii colectati din aceste amenzi vor fi distribuiti astfel: 40% la bugetul de stat, 40% la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si 20% la bugetul primariei.

"In prezent se discuta un proiect de modificare a legii asigurarilor obligatorii, astfel incat despagubirile sa nu fie platite de asiguratori, ci de PAID, deoarece PAID incaseaza primele de asigurare", sustine Angela Toncescu, presedintele CSA.