Furnizorii sa nu-si faca sperante ca obtin datoriile de la firmele intrate in insolventa

Autor: Izabela Badarau 17.03.2010

Furnizorii sunt ultimii pe lista atunci cand se impart activele companiilor intrate in insolventa, dupa stat, banci si salariati, spune presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) Arin Stanescu.

"Gradul de recuperare a creantelor de la o firma intrata in insolventa este mult sub 12% in Romania. Datele Bancii Mondiale arata ca in Uniunea Europeana, procentul este undeva la 20%. Noi stam ceva mai rau. Isi recupereaza banii doar creditorii bugetari si cei cu garantii, poate si salariatii daca sunt asigurati de Fondul de garantare a creantelor salariale. Chirografarii (creditorii care nu au garantii reale sau personale - n.red.), in principal furnizorii, isi recupereaza zero sau putin peste zero", a declarat avocatul Stanescu in cadrul Conferintei Internationale dedicate directorilor financiari, organizata de Forum Invest.

Fondul de garantare a creantelor salariale, prin care se asigura plata salariilor pentru angajatii unei firme intrate in insolventa, este prevazut in Legea 200/2006 publicata in Monitorul Oficial nr. 453 din data de 25 mai 2006.

Datele UNPIR arata ca in primul semestru din 2009 au fost recuperate creante de 150 de milioane de euro de la firmele intrate in insolventa, iar in semestrul doi situatia s-a inrautatit, sumele recuperate fiind doar de 50 de milioane de euro.

Raportat la o masa credala totala (valoarea datoriilor pe care le au firmele intrate in insolventa) de 2,5 miliarde de euro, valoarea activelor vandute a fost foarte mica. Practic, in timp ce au aparut din ce in ce mai multe dosare de insolventa, banii au fost din ce in ce mai putini, spun practicienii in insolventa.

Anul trecut s-au deschis 21.000 de dosare de insolventa, dintre care circa 4.000 la cererea debitorilor, iar in primele doua luni din acest an s-au mai deschis alte 4.200 de dosare de insolventa, potrivit datelor UNPIR.

Dintre toate dosarele de insolventa aflate pe rolul instantelor de judecata anul trecut, in jur de 32.000, doar 600 erau cereri de reorganizare juridica, caz in care firma mai are o sansa sa fie salvata, restul fiind companii sortite falimentului. Avocatii spun insa ca multe erau "firme fantoma, care oricum nu trebuiau sa existe".

O alternativa la deschiderea procedurii de insolventa este concordatul preventiv sau a mandatului ad-hoc, reglementate de Legea 381/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 870 din data de 14 decembrie 2009, intrata in vigoare pe 15 ianuarie.

Concordatul preventiv este o intelegere incheiata de firma aflata in dificultate financiara, care insa nu trebuie sa aiba datorii la stat, cu creditorii sai, in vederea rambursarii datoriei.