Un trader gigant a cumparat doua silozuri in Giurgiu de la proprietarii Avicola Buzau

Autor: Cristina Stoian 17.03.2010

Filiala locala a gigantului olandez Alfred C. Toepfer, unul dintre cei mai discreti jucatori pe piata comertului cu cereale, cu afaceri de 332 mil. euro in 2008, a achizitionat, la jumatatea lunii decembrie 2009, pachetul majoritar al Cerealcom Giurgiu de la trei oameni de afaceri romani, Gavril Fetinca, Bogdan Stanca si Bogdan Gruia.

Cei trei antreprenori sunt si proprietarii companiei Aaylex Trading, care detine 66,06% din actiunile producatorului de carne de pasare Avicola Buzau. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, intrucat nici cumparatorul si nici vanzatorul nu au dorit sa faca comentarii pe marginea acestui transfer. " Nu noi am scos la vanzare silozurile, cei de la Alfred C. Toepfer au fost interesati de achizitia lor", a spus Bogdan Stanca, completand ca pentru mai multe detalii legate de tranzactie sa fie contactati cumparatorii.

Motivul acestei miscari poate fi legat de pozitia silozurilor detinute de Cerealcom Giurgiu, de 35.000 de tone si respectiv 10.000 de tone. "Alfred C. Toepfer deruleaza operatiuni in Giurgiu de foarte mult timp, pentru ca este un port de baza pentru export. De obicei achizitia unor astfel de silozuri nu este ieftina, iar investitia nu este usor de recuperat. Cred ca a fost insa o oportunitate pe care cei de la Toepfer au legat-o de businessul lor de export", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover, cu activitati in productia de seminte si distributia de produse agricole.