Dupa ce Germania le-a dat pas, grecilor nu le-a ramas decat FMI

Autori: Alexandru Matei , Andreea Neferu 18.03.2010

Atitudinea Europei fata de interventia FMI in solutionarea problemei Greciei s-a schimbat radical. Daca pana acum cateva zile majoritatea oficialilor europeni nici nu voiau sa auda de o implicare a temutei institutiei cu sediul la Washington in problemele interne ale zonei euro, acum pana si Germania, cel mai important critic al acestei idei, prefera sa sacrifice imaginea monedei europene decat sa foloseasca miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a acoperi datoriile guvernului elen.

Pe de alta parte, deranjat de lipsa detaliilor privind modul in care Europa ar putea ajuta Grecia, guvernul de la Atena le forteaza mana partenerilor europeni, lasand sa se inteleaga ca ar putea lua bani de la FMI pana la Paste (2-4 aprilie), chiar daca la nivel oficial premierul George Papandreou spune ca nu isi doreste sa ajunga in situatia de a apela la banii contribuabililor europeni sau la cei ai FMI.

Pe langa Germania, si Finlanda, Olanda si Italia par a fi in favoarea unei asistente financiare din partea FMI, daca guvernul de la Atena nu va reusi sa-si refinanteze datoriile la un cost rezonabil in urmatoarele doua luni. Franta este singura mare putere europeana care ramane de cealalta parte a baricadei, unul dintre motive fiind faptul ca institutia internationala este condusa de Dominique Stauss-Kahn, unul dintre adversarii politici ai presedintelui Nicolas Sarkozy.

Grecii se imprumuta scump in continuare

Principala problema a grecilor este faptul ca nu au reusit sa influenteze reducerea costurilor de finantare, in ciuda faptului ca au anuntat masuri dure in directia echilibrarii finantelor publice. Prima de risc pe care o solicita investitorii pentru a prefera obligatiunile elene in detrimentul echivalentelor germane (bund-uri) ramane in continuare la peste 3%. Avand in vedere ca Grecia a vandut luna aceasta obligatiuni in valoare de 5 mld. euro, Atena va plati cu 725 mil. euro mai mult decat Germania pentru a imprumuta aceeasi suma, potrivit premierului elen.

"Nu cerem bani din partea germanilor, francezilor, italienilor sau a altor contribuabili. Ceea ce vrem insa este sprijin politic puternic pentru a pune in aplicare reformele necesare si pentru a ne asigura ca nu vom plati mai mult decat trebuie pentru implementarea acestor reforme", a explicat Papandreou.

Pe fondul incertitudinilor ce planeaza asupra Greciei si al modului in care Uniunea Europeana ii va oferi ajutor, moneda euro a continuat sa se deprecieze si ieri, scrie Bloomberg. Euro a coborat cu 0,5% in fata monedei americane, pana la 1,3669 dolari per euro, si cu 0,4% in raport cu yenul japonez, pana la 123,58 yeni per euro.

Statul sud-mediteranean nu va intra in incapacitate de plata, insa Atena ar vrea sa primeasca o oferta concreta de ajutor, pentru a putea calma spiritele de pe pietele financiare, care sa raspunda favorabil la incercarile tarii de a reduce anul acesta deficitul bugetar pana la 8,7% din Produsul Intern Brut, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Francezii exclud din start varianta FMI

Franta, Spania dar si Banca Centrala Europeana intreprind eforturi pentru a limita ajutorul FMI. Christine Lagarde, ministrul francez de finante, a declarat ca FMI nu ar trebui sa faca pentru Grecia mai multe decat ar face pentru statul american California, in conditiile in care fiecare din cele doua face parte dintr-o uniune monetara.

Statele din zona euro au refuzat categoric pana acum posibilitatea ca FMI sa intervina pentru a sprijini financiar Grecia, in ideea ca un astfel de ajutor ar putea sugera slabiciunile uniunii monetare. Unele guverne din zona euro, dar si Comisia Europeana au privit lucrurile ca pe o chestiune de prestigiu si credibilitate europeana.

Germanii, care s-au opus inca de la inceput unui program prin care contribuabilii din zona euro sa plateasca pentru greselile Greciei, s-au intors acum la 180 de grade. Atena ar trebui sa apeleze la FMI daca are nevoie de ajutor, a declarat un purtator de cuvant al ministerului german de finante, scrie Bloomberg.

"Trebuie sa ne gandim cine dispune de instrumentele necesare pentru a reasigura accesul Greciei pe pietele de capital. Nimeni, cu exceptia FMI, nu detine astfel de instrumente. Incercarea de a ajuta Grecia fara sprijinul FMI ar fi un experiment extrem de ambitios", potrivit purtatorului de cuvant.

Pe scurt

"Sariti in ajutorul Greciei"

Europa ar trebui sa intinda o mana de ajutor Greciei pentru a evita raspandirea problemelor catre celelalte tari si in special catre sistemul bancar, a avertizat Josef Ackermann, directorul executiv al celui mai mare creditor din Germania, Deutsche Bank, scrie Bloomberg. "Trebuie sa sprijinim tara pentru a evita efectele unei contagiuni. In concluzie, trebuie sa stingem flacarile mici inainte ca acestea sa se raspandeasca", a explicat Ackermann, 62 de ani. Creditorii germani risca sa piarda miliarde de euro daca Grecia intra in incapacitate de plata, motiv pentru care orice ajutor este imperios necesar. "Daca nu putem stabiliza situatia Greciei, atunci urmatoarea problema cu care ne vom confrunta va fi la nivelul bancilor", potrivit bancherului de la Deutsche Bank. Bancile germane aveau la 30 septembrie anul trecut expunere pe Grecia de 43,2 mld. dolari (31,3 mld. euro).