Criza ne-a tinut pe loc un an si jumatate si ne va mai tine inca pe atat, spune patronul Semanatoarea

Autor: Cristi Moga 18.03.2010

Cei mai multi bucuresteni care coboara acum la statia de metrou Petrache Poenaru (fosta Semanatoarea) nu se mai indreapta spre zona in care acum 15 ani se construiau anual 600-700 de combine agricole, ci intra in primele doua cladiri de birouri ale proiectului Sema Parc, imbracati la costum sau "casual" pentru firmele de IT sau din alte domenii care isi au sediul acolo.

Langa cele doua imobile imbracate in sticla verde se afla un teren de 1,3 ha, imprejmuit cu un gard de tabla, pe care ar trebui inceputa in acest an constructia la alte doua cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 33.000 de metri patrati, in care ar putea lucra inca cel putin 1.000 de oameni.

Pentru asta insa este nevoie ca firmele sa caute sa faca noi angajari, pentru a avea nevoie de spatiu, iar bancile sa finanteze o buna parte din costurile cu constructia, deoarece putine au fost cazurile in care dezvoltatorii au mizat toti banii proprii pe un proiect imobiliar.

"Suntem in negocieri cu mai multe banci si avem un acord nescris pentru obtinerea unui credit sindicalizat de la doua banci si o societate de leasing. Nu se poate ca piata birourilor sa fie chiar zero in momentul de fata, referindu-ma la proiectele de peste 20.000 de metri patrati, care pot schimba fata orasului", spune omul de afaceri Ion Radulea, proprietarul platformei de 40 de hectare de la Semanatoarea, destinata realizarii unui megaproiect imobiliar.

Conform planurilor initiale, cele doua cladiri pentru a caror constructie Radulea incearca sa obtina macar 40 de milioane de euro de la banci (dintr-o investitie totala de 70 mil. euro), ar fi trebuit deja sa fie intr-un stadiu avansat de executie, dar criza nu a ocolit niciun investitor in imobiliare.

"Deocamdata criza ne-a tinut in loc un an si jumatate si ne va mai tine un an si jumatate, luand in calcul felul in care era gandit intregul proiect in ansambu, care inainteaza acum la relanti", spune Radulea, care vrea sa construiasca la Semanatoarea nu doar birouri, ci si locuinte si spatii comerciale.

"Conform planului initial, trebuia lucrat pe mai multe planuri, dar pentru rezidential, desi am finalizat proiectarea, nu am depus inca documentele pentru obtinerea autorizatiei de construire deoarece asteptam momentul in care oamenii vor putea lua un credit pentru un apartament de 200.000-300.000 de euro. Acum se vand doar apartamente «de necesitate», nu locuinte in care sa stai o viata", a mai spus antreprenorul.

Pana la dezghetarea pietei rezidentiale insa, cel mai mare accent este pus tot pe proiectul de birouri, unde Radulea poate spune acum ca si-a aratat expertiza, prin imobilele vandute pentru mai mult de 100 de milioane de euro catre grupul austriac Europolis.

"Am vrea sa incepem pana la jumatatea anului lucrarile la a doua etapa a proiectului de birouri. Am semnat deja contractul de antrepriza, iar in curand vrem sa semnam cu firma care se va ocupa de inchiriere. Suntem in discutii cu potentiali chiriasi. Conditiile solicitate de banci au devenit mai flexibile in ceea ce priveste preinchirierile, de la 60-70% la circa 40-50% din suprafata proiectului", spune Radulea, care ramane insa sceptic cu privire la sansele ca bancile cu care lucreaza de doua luni si jumatate la o schema de finantare sa ii acorde creditul necesar.

"Indeplinim conditiile financiare cerute de banci, dar nu suntem dispusi sa cheltuim banii proprii si apoi sa auzim bancile ca vor sa mai astepte pana sa acorde finantarea. Orice decizie de creditare trebuie acum aprobata de bancile-mama", precizeaza omul de afaceri.

Radulea exclude varianta vanzarii unor suprafete de teren din platforma pe care o detine, desi in piata au aparut investitori aflati in cautarea unor investitii cu un grad ridicat de rentabilitate.

"Au aparut si fonduri de investitii care cauta insa randamente anuale de 20-25%, care sunt posibile, dar il transforma pe dezvoltator intr-un simplu vanzator de teren, blocat in proiect pana la finalul acestuia", spune Radulea, care a preluat Semanatoarea in anul 1999 si a inceput cinci ani mai tarziu conturarea proiectului imobiliar in care valoarea totala a investitiilor este estimata la circa 1,3 miliarde de euro.