Se dezmortesc finantarile pe piata de capital: Investitorii sunt dispusi din nou sa participe la majorari de capital

Autor: Adrian Ionut Cojocar 19.03.2010

Operatiunile de majorare de capital anuntate in acest an pe Bursa au reprezentat un pol de atractie pentru investitori, in conditiile in care imediat dupa anuntul privind intentia de a derula o astfel de operatiune, actiunile multora dintre aceste companii s-au apreciat la scurt timp cu peste 35%.

Perceptia investitorilor fata de majorari de capital s-a schimbat la 180 de grade, in anii anteriori acestea fiind ocolite de majoritatea investitorilor, care nu doreau sa-si tina banii imobilizati in titluri ce s-ar fi putut deprecia pe trendul de scadere al Bursei. Totusi, dupa ce piata a crescut necontenit in ultimul an de zile, investitorii par sa fi uitat de corectii si sunt din nou atrasi de companiile care atrag lichiditati.

"Exista si o traditie legata de aceste majorari de capital, ca de exemplu in cazul Bancii Transilvania, ale caror majorari de capital erau percepute de investitori ca aducand dupa sine noi aprecieri si profituri in crestere. Conteaza insa foarte mult perceptia de risc, adica daca tendinta pietei este una pozitiva. Daca asistam la 2-3 luni de corectii, perceptia investitorilor fata de majorari de capital se poate schimba semnificativ", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct la firma de intermediere Intercapital Invest.

Actiunile producatorului de panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU), care a anuntat la inceputul lui martie ca vrea sa atraga 3 mil. euro de la actionari, au sarit imediat dupa anunt cu 15% si de la acea data si pana in prezent s-au apreciat cu 37%. La trecerea datei de inregistrare, pretul din piata s-a corectat mai putin decat ar fi trebuit, din punct de vedere matematic, astfel ca investitorii care au decis sa participe la majorare sunt teoretic pe profit, daca pretul se va mentine cel putin la nivelul actual.

Uztel a sarit cu 55% in cateva zile

Producatorul de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) a anuntat recent ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu 4,7 mil. euro prin aport in numerar din partea actionarilor, fapt ce a condus la aprecieri zilnice de 15% de la acea data.

Ieri, aceste titluri au sarit cu 15%, limita maxima de tranzactionare, pana la un nivel de 5,75 lei/titlu, iar in piata nu mai existau ordine de vanzare in acest interval de pret. Actionarii Uztel Ploiesti vor avea posibilitatea de a subscrie 174 de titluri noi la 100 de actiuni detinute anterior, pretul de emisiune fiind de 2,5 lei/titlu.

Chiar si anunturile privind distribuirea de actiuni gratuite atrag investitorii, actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud urcand cu 35% dupa ce compania a anuntat ca va acorda actiuni gratuite in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) in urma incorporarii in capitaluri a profitului pe anii 2008 si 2009.

Banca Carpatica a anuntat de asemenea ca vrea sa-si majoreze capitalul cu 62,2 mil. lei (15,2 mil. euro), insa pretul de subscriere este egal cu cel din piata, de 0,1 lei, fapt ce nu a atras interesul investitorilor, avand in vedere ca banca din Sibiu a strans bani de la investitori si anul trecut.

"Antreprenorii incep sa ia in calcul finantarea prin Bursa ca alternativa la creditele bancare, insa este foarte important pretul la care se realizeaza majorarea de capital. Cu cat prima de emisiune este mai mare, cu atat atractivitatea investitorilor fata de operatiune scade. Daca pastreaza un pret bun pot miza pe o operatiune de succes", considera Lupsan.