Un sef de departament dintr-o companie de software din vestul tarii castiga 5.400 de euro pe luna

Autor: Alina Pahoncia 18.03.2010

Salariul de baza mediu lunar al unui software developer care lucreaza intr-o companie din vestul tarii este de 3.347 de lei (800 de euro), in timp ce un senior project manager poate ajunge la un salariu brut de pana la 9.200 de lei (2.190 de euro), arata studiul firmei de consultanta in resurse umane AIMS Human Capital.

In Bucuresti, un senior software developer poate ajunge la castiguri cuprinse intre 2.000 si 2.500 de euro pe luna, iar un senior project manager poate urca pana la 3.000 - 4.000 de euro, arata datele din piata. Cel mai mare salariu lunar la nivelul lunii ianuarie cuprins in studiul salarial AIMS este de 22.684 de lei brut (5.400 de euro) si ii revine unui sef de departament dintr-o companie de software.

Vicepresedintii bancilor mici de pe piata au salarii lunare de 5.500 de euro pe luna, in timp ce executivii din prima linie a marilor multinationale prezente pe piata locala incaseaza salarii brute de 5.000 - 10.000 de euro lunar.

"Desi anul 2009 a fost un an dificil pentru toate categoriile profesionale, specialistii din industria Software & IT au fost printre cel mai putin afectati de criza. Aproximativ 30% din companiile respondente au operat cresteri salariale, individuale sau colective, o medie a cresterii fiind cuprinsa intre 5 si 9%", spune Serban Mrejeriu, consultant in cadrul AIMS Human Capital Timisoara si coordonator al studiului salarial. El este de parere ca una din explicatiile posibile pentru pozitia favorizata pe care o au specialistii din IT pe piata muncii este data de profilul companiilor din domeniu: 84% dintre participantii la studiu sunt investitii straine, respectiv filiale locale ale unor multinationale. "Aceste firme au dezvoltat proiecte pentru piata internationala, nefiind atat de afectate de scaderea cererii interne."

Salariul mediu brut in Timisoara este de aproximativ 430 de euro, iar in Arad este de circa 385 de euro, potrivit celor mai recente date de la Comisia Nationala de Prognoza. "La multe dintre companiile participante la studiu, salariatii sunt scutiti de plata impozitului pe salariu, aceasta facilitate facand parte din masurile adoptate de stat pentru a incuraja dezvoltarea industriei de cercetare", spune Mrejeriu.

In domeniul dezvoltarii software, veniturile sunt puternic bonusate, avand o componenta variabila calculata in functie de performanta individuala si de rezultatele firmei. Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca practica o politica de salarizare corelata cu performanta.

Fluctuatia de personal s-a diminuat in 2009 in industria IT din vestul tarii, insa nu a scazut in ritmul accelerat ca in industrie sau sectorul financiar-bancar, unde rata fluctuatiei s-a injumatatit. In companiile de software, rata fluctuatiei a ajuns la 12,5% in 2009, cu trei puncte procentuale mai mica decat in anul precedent.