Exclusiv online: Ce studii trebuie sa ai ca sa prinzi un job in IT

Autor: Magraon Andreea 19.03.2010

Pentru a obtine un job in domeniul IT nu este nevoie neaparat sa termini Universitatea Politehnica, sustin specialistii in HR. Domeniul este unul dintre cele mai cautate, unul dintre motive fiind salariile mari si dinamismul sau chiar si pe timp de criza.

"Ne intereseaza foarte mult experienta practica a celui care vrea un job in acest domeniu. Nu ne trebuie oameni care stiu teorie, ci oameni care aduc rezultate", a declarat pentru ZF Greta Chetreanu, director de HR la IIRUC Service.

In prezent salariul lunar mediu brut al unui software developer care lucreaza intr-o companie de IT din vestul tarii este de 3.347 lei , potrivit unui studiu salarial realizat de compania de recrutare si consultanta in resurse umane AIMS Human Capital Timisoara. In Bucuresti, specialistii in IT castiga si cu 40 - 50% mai mult decat in provincie. Anul trecut in industria software locala lucrau aproximativ 60.000 de oameni.

"Cei care doresc un job in domeniul IT trebuie sa aiba neaparat un curs de calculatoare si altele de programare", a declarat pentru ZF Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator la firma de recrutare Manpower.

Cei care nu au studii superioare de specialitate pentru un job in IT, pot apela la cursurile de specializare organizate de diferite centre si institutii. Spre exemplu, un curs organizat de Cisco, cel mai mare furnizor de echipamente pentru retele la nivel mondial, are preturi care variaza intre 300 si 900 de lei in functie de programul ales (Java, PHP sau Linux). Varsta minima pentru cei care se pot inscrie la curs este de 16 ani.

De asemenea, Avantaj Consulting, ofera cursuri acreditate in domeniul IT (grafica, web design, PHP si Linux) la preturi de la 440 la 890 de lei.

Cursurile de specializare pot dura intre doua si trei luni, insa aceasta perioada nu este suficienta pentru a deveni cu adevarat specialist.

Potrivit Alegrei Grigorescu, tanara de 28 de ani, care a urmat cursuri de HTLM si Flash pentru a face web design, sustine ca o perioada de trei luni nu este suficienta. "Eu am facut doua cursuri a cate doua luni fiecare, dar nu a fost de ajuns ca sa invat sa creez site-uri la un nivel avansat. Pentru a deveni specialist este nevoie de macar un an", a declarat pentru ZF tanara.

Specialistii in HR sustin ca la angajare conteaza studiile superioare ale candidatilor, dar e importanta si experienta acestora. Exista un test pentru fiecare pozitie si interviuri, iar portofoliile sunt foarte importante la angajare.

Exista insa si alte opinii. "Studiile superioare de specialitate sunt foarte importante la angajarea pe un post in domeniu IT. Politehnica este de baza, dar conteaza si experienta practica", a declarat pentru ZF Cosmin Ciobanu, director de HR la UTI Group. "In domeniul IT exista o serie larga de joburi, de la programator la web designer si este vorba despre meserii specializate care se invata in foarte multi ani de studiu", a dauagat Ciobanu.