Popescu, A&D Pharma: Daca se prelungesc termenele de plata vom avea probleme semnificative in piata

Autor: Alexandru Anghel 19.03.2010

Robert Popescu, directorul general al A&D Pharma, apreciaza ca prelungirea termenelor de plata a medicamentelor compensate din programele nationale de la 180 la 360 de zile ar putea bulversa piata farmaceutica.

"Estimez probleme semnificative in piata. Farmaciile ar trebui sa supravietuiasca 6 luni fara a primi bani. Trebuie sa ne asezam la masa toti si sa discutam , sa gasim o sursa de finantare", a spus Popescu.

El a adaugat ca fara o rectificare bugetara a fondurilor alocate Ministerului Sanatatii, probabil banii pentru compensarea medicamentelor se vor termina la jumatatea anului. Bugetul este similar celui din 2009, adica aproximativ 4 miliarde de euro.

"Este o subfinantare acuta. Exista doua posibilitati: o rectificare bugetara sau o extindere suplimentara a termenelor de plata", a spus Popescu.

Grupul farmaceutic A&D Pharma, inregistrat in Olanda, a obtinut anul trecut un profit net de 19 milioane euro, fata de pierderi de 2,3 milioane euro in 2008, la afaceri in crestere cu 3%, la 514,3 milioane euro, pe fondul masurilor de restructurare aplicate in cursul anului trecut.

In 2008, compania a avut afaceri de 501,5 milioane euro. In lei, cifra de afaceri companiei a avansat cu 18%, de la 1,84 miliarde lei in 2008 la 2,17 miliarde lei anul trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate.