Pasol: Trendul ascendent mai poate continua maximum cateva luni

Autor: Adrian Ionut Cojocar 21.03.2010

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri prima corectie dupa sapte sedinte de cresteri neintrerupte, pe fondul unui rulaj mai ridicat decat media din acest an. Indicele general al pietei, BET-C, a coborat cu 1%, cele mai afectate fiind SIF-urile, care au pierdut in medie 1,9%.

Titlurile mai lichide au rezistat mai bine, primele 10 pierzand in medie 0,5%.

Brokerii spun insa ca atat investitorii autohtoni, cat si cei de pe bursele internatioanele raman optimisti, dupa ce au asistat in ultimul an la una dintre cele mai bune perioade pentru investitii pe Bursa.

"S-ar putea sa mai continuam putin trendul ascendent si in cateva saptamani, maxim luni, sa se intre intr-o zona de stagnare sau sa asistam chiar la corectii pe masura ce ne apropiem de vara. Investitorii sunt putin mai optimisti dupa cresterile din ultima perioada, iar decalajul fata de valorile maxime atinse de Bursa este inca nejustificat de mare", spune Razvan Pasol, directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Cel mai important indice al Bursei, BET, si-a triplat valoarea in ultimul an insa ramane cu 45% sub nivelul maxim atins in vara anului 2007. SIF-urile, care sunt cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, se afla in prezent in medie cu circa 67% sub nivelurile record atinse in urma cu aproape trei ani.

In topul tranzactiilor de vineri s-au aflat actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 1,7% pe un rulaj de 7,7 mil. lei (1,9 mil. euro). Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cel mai mare declin dintre actiunile lichide, acestea coborand cu 2,7%.

Titlurile Rompetrol Rafinare au facut obiectul unor tranzactii in valoare de aproape 5 mil. lei (1,2 mil. euro) si au inchis pe minus, cu 1,1%, iar actiunile Petrom au pierdut 1,8% dupa avansul semnificativ din ultima saptamana.

Actiunile din sectorul bancar BRD Société-Générale (BRD) au coborat cu 0,6%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,9%.

Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) au coborat vineri de la maxime cu 6,5%.

De cealalta parte, actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) si cele ale producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) au sarit fiecare cu 15%, limita maxima de pe parcursul unei sedinte.

Titlurile distribuitorului de medicamente Farmaceutica Remedia (RMAH) au mai castigat 11,3%, cotatia actiunilor inchizand la nivelul de 0,216 lei/actiune.

"Intr-adevar, strainii ar dori sa vada semne de revenire in economia romaneasca ca sa vina pe Bursa, insa acest lucru ar ajuta mai mult la lichiditatea pietei pentru ca bursa autohtona este oricum corelata cu evolutia pietelor externe si creste odata cu acestea", este de parere Razvan Pasol.

Piata americana a inchis saptamana trecuta cu scaderi de circa 0,5% pe principalii indici, iar bursele europene au consemnat corectii minore.

"Cred ca o sa fie un an rezonabil pentru Bursa, cum spuneam, ma astept sa mai continue putin cresterile, dar inca nu am iesit din criza si recomand prundenta in continuare", a mai spus Pasol.

De urmarit astazi