Legea salarizarii, „ajutata” de o noua ordonanta de urgenta

Autor: Adelina Mihai 21.03.2010

Guvernul va propune maine sindicatelor o ordonanta de urgenta care sa completeze legea salarizarii si care sa "acopere" observatiile Curtii de Conturi cu privire la sporurile ilegale primite de bugetari.

Curtea de Conturi, o institutie de control si audit pentru sectorul public, aflata in subordinea Parlamentului, a elaborat anul trecut un raport care arata ca 235.000 de bugetari au incasat in 2008 sporuri ilegale in valoare totala de 259 mil. euro. De la inceputul acestui an, angajatorii de la stat au eliminat sporurile considerate ilegale, reducand astfel veniturile unor categorii de bugetari, desi legea salarizarii prevedea ca salariile bugetarilor vor ramane in 2010 la nivelul din decembrie 2009.

Ordonanta pe care o pregateste Guvernul este a doua din acest an care vine sa clarifice legea salarizarii. Un act normativ similar, care a reglementat modul in care vor fi incadrati bugetarii in grilele salariale din lege, a fost emis la inceputul anului. Premierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca Guvernul va propune sindicatelor ca salarizarea bugetarilor sa fie aplicata unitar pentru toate categoriile de personal, cu o masa salariala mentinuta la acelasi nivel cu cel din 2009.

Guvernul s-a angajat in cadrul acordului incheiat cu Fondul Monetar International sa reduca in 2010 cheltuielile cu personalul bugetar pana la 8,5% din PIB, ceea ce ar insemna o scadere de 0,7 puncte procentuale fata de nivelul de 9,2% inregistrat in 2009.

"Noua ordonanta este menita sa acopere observatiile Curtii de Conturi (cu privire la sporurile ilegale incasate de bugetari - n.r.). Acoperire financiara exista pentru pastrarea veniturilor la nivelul celor din decembrie 2009, insa pentru a putea fi incasate, sporurile eliminate din cauza rapoartelor Curtii de Conturi trebuie sa fie din nou reglementate pentru a putea fi acordate", spune Ion Albu, presedintele executiv al Confederatiei sindicale Meridian.

Salariatii din invatamant au fost afectati cel mai mult de noile reincadrari, unii angajati inregistrand scaderi de pana la 25% ale veniturilor.

"Pana acum, in foarte putine institutii de invatamant s-au acordat salariile la fel ca in decembrie 2009. In unele locuri, salariatii din invatamant au incasat salarii mai mari, iar in altele mai mici. E un haos din acest punct de vedere", sustine Liviu Pop, secretar general in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Contactat de ZF, Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii responsabil pe dialogul social, a precizat ca va reveni cu noi informatii dupa ce va avea loc discutia cu sindicatele de maine. Tot atunci se va discuta si despre salariul minim pe economie, care in prezent este de 705 lei la stat si 600 de lei la privat.