Exclusiv online - Un alt indicator de subdezvoltare a Romaniei: Doar 1% din deseuri se recicleaza

Autor: Izabela Badarau 22.03.2010

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeana unde deseurile nu se recicleaza, ci sunt aruncate integral la groapa de gunoi, arata datele biroului european de statistica Eurostat.

Spre exemplu, in Austria, 69% din deseurile municipale (hartie, carton, sticla, deseuri menajere) au fost reciclate sau utilizate ca ingrasamant biodegradabil la nivelul anului 2008, in Germania - 65%, in Belgia - 60%, in Olanda - 59%.

In Bulgaria insa, procentul este zero, iar in Romania este de 1%.

La nivelul intregii Uniuni Europene, in anul 2008, aproape doua treimi din deseurile municipale au fost reciclate, utilizate ca ingrasamant biodegradabil sau incinerate, si doar 40% au fost aruncate la groapa de gunoi (landfill, - engl.).

Potrivit "Planului de Gestionare a Deseurilor in Municipiul Bucuresti", realizat in martie anul trecut si publicat pe site-ul Primariei Bucuresti, Romania ar fi trebuit sa revalorifice in 2009 o pondere de 45% din totalul ambalajelor puse pe piata, urmand ca in 2013, ponderea sa urce la 60%, pentru a ne alinia la standardele europene.

In mediul rural, serviciile de salubritate sunt aproape inexistente, tot gunoiul ajungand in mediul inconjurator: pe camp sau pe ape.

In acelasi timp, doar sapte milioane de romani au acces la structurile de colectare selectiva. Aceste structuri se afla in prezent in stadiul de "programe pilot" pentru obisnuirea populatiei. Potrivit estimarilor, sub 10% din deseurile municipale din Capitala sunt adunate selectiv in vederea reciclarii.

"Mai duc la Brasov, de unde sunt eu, hartie la reciclat. Si baterii in containerele speciale din marile magazine. La metrou nu se respecta deloc, cred ca pur si simplu unii oameni au probleme in a identifica ce e hartie si ce nu. Ar fi bine sa fie amenzi pentru cei care nu arunca gunoiul selectiv, ca in alte tari, dar trebuie creata si infrastructura. Daca le separi, si vine REBU (o firma de salubrizare -n.r.) cu o masina si tot ce ai pus tu separat amesteca intr-o vidanjera, degeaba", spune Raluca Banciu, office assistant la un ONG.

In Capitala, de colectarea selectiva se ocupa firma Rosal Grup in sectorul 3, firma Urban in sectorul 6, iar firma Rebu in sectoarele 1 si 4. De asemenea, Rosal Grup si Urban detin fiecare cate o statie de sortare a deseurilor.

Rosal Grup a avut in anul 2008 o cifra de afaceri de 35 milioane de euro, iar Urban a avut o cifra de afaceri de 83,5 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.