OTE poate revendica primul loc pe telecom, dupa venituri

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 22.03.2010

Achizitia Zapp, dar mai ales cresterea veniturilor Cosmote aduc pentru prima oara grupul elen OTE in situatia de a revendica primul loc pe piata de comunicatii, intr-un clasament care are drept criteriu de departajare veniturile - arata datele financiare pe anul 2009 ale companiei.

Grupul elen detine in Romania 54% din Romtelecom si companiile Cosmote, Germanos si Telemobil (Zapp) - care au generat impreuna in 2009 venituri mai mari de 1,1 miliarde de euro. Fara a lua in calcul veniturile intracompanii (bani incasati de Romtelecom de la Cosmote si invers), dar si un business Germanos de peste 100 mil. euro, se poate specula ca incasarile OTE din Romania au depasit 1,3 mld. euro in 2009.

Totusi, chiar si in cazul estimarii conservatoare de 1,1 mld. euro, OTE trece pentru prima oara de rivalii de la France Telecom (Orange) si Vodafone. Francezii au inregistrat anul trecut venituri de 1,055 mld. euro in Romania, in timp ce veniturile Vodafone au fost de aproximativ 1 mld. euro, potrivit estimarilor ZF.

Romtelecom, cel mai mare business al OTE si unul dintre cei mai mari operatori de telecom din Romania, a inregistrat in 2009 venituri mai mici cu 7,2%, la 807,7 mil. euro, dar profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a stagnat la 252 de milioane de euro.

"Anul trecut, in pofida crizei economice si a conditiilor dure de pe piata romaneasca, Romtelecom a reusit sa creasca numarul unitatilor generatoare de venit (abonamente) cu 4,1%, prin comparatie cu 2008, ajungand la un total de peste 4,4 milioane. Internetul broadband si televiziunea digitala au inregistrat cele mai mari rate de crestere, de 24% si respectiv 37%, reflectate, de asemenea, in cresterea veniturilor aferente, de 26% si respectiv 87%, in comparatie cu 2008", a declarat Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom.

In acelasi timp, celelalte linii de business (internet, TV, hosting, servicii IT) au adus Romtelecom venituri de 323 mil. euro in 2009, cu 5% mai mari decat in 2008.

Romtelecom are in plan in 2010 investitii de 150 mil. euro in buna parte intr-o infrastructura de fibra optica, pentru a extinde acoperirea serviciului de televiziune prin internet si pentru a mari viteza de acces la net la 100 Mbps.

Cosmote Romania, numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, a inregistrat anul trecut venituri de 423,3 mil. euro, in crestere cu 36,1%, pe fondul avansului inregistrat de baza de clienti cu 17%, la 6,9 milioane de clienti.

Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) s-a majorat de aproape trei ori, la 66 mil. euro. Compania a inchis 2009 cu o pierdere operationala de 22 mil. euro, redusa la jumatate fata de anul 2008, potrivit OTE.

In trimestrul patru al anului trecut veniturile Cosmote au fost de 112,8 mil. euro, cu 4,7% mai mari decat in perioada echivalenta din 2008 si cu 5% mai mari decat in trimestrul anterior. In ultimele trei luni din 2009 compania a atras peste 300.000 de clienti noi, in cea mai mare parte clienti de cartele preplatite.

Nivelul veniturilor Cosmote in 2009, cu aproape 50% mai mici decat cele inregistrate de liderul pietei, reflecta, printre altele, absenta serviciilor de internet din portofoliul operatorului in 2009, situatie pe care compania elena spera sa o schimbe in acest an, dupa achizitia Zapp.

"Suntem foarte multumiti de performanta companiei in ultimul an, avand in vedere contextul unui mediu economic instabil si al unei piete saturate si deosebit de competitive (...) In 2010 ne vom concentra pe segmentul corporate si pe piata serviciilor in banda larga", a declarat Konstantinos Apostolou, directorul financiar executiv al Cosmote Romania. "Evolutia (...) reflecta o planificare corecta a businessului si abilitatea de a ne adapta si reactiona intr-un mediu dificil", a adaugat el.

Cosmote Romania a ajuns la o cota de piata de peste 23% odata cu achizitia Zapp, potrivit datelor companiei. Oficialii Cosmote nu au precizat care au fost veniturile sau numarul de clienti ai Zapp la finele anului trecut.

Grupul elen de telefonie mobila Cosmote a inlocuit in acest an cu propriii oameni toti top-managerii instalati de fostul actionar, compania saudita Saudi Oger, la Telemobil Romania (Zapp).

Stefanos Theocharopoulos, care a fost numit in ianuarie 2008 seful Cosmote Romania, conduce si operatiunile retailerului Germanos si pe cele ale Zapp, fiind astfel responsabil de un business anual de peste 500 de milioane de euro.

Numarul doi la Zapp este Spyridon Spyropoulos, fost director tehnic al Romtelecom si CEO al Cosmorom - unul dintre cei mai influenti manageri din grupul OTE. El ocupa si functia de director de relatii de afaceri externe al Cosmote Romania.

Cosmote a intrat pe piata romaneasca acum cinci ani, unde a derulat pana in prezent investitii totale de 680 de milioane de euro.