Un sfert din banii adusi de bancile straine vine din Grecia

Autor: Ciprian Botea 22.03.2010

Bancile elene se numara printre cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca, cu aproape o cincime din activele bancare si peste un sfert din capitalul social al institutiilor de credit straine. De aceea, problemele financiare ale Greciei au creat foarte multa ingrijorare la nivel local.

Cele sapte institutii de credit cu actionariat grecesc prezente in Romania detineau la sfarsitul anului trecut 17,4% din activele sistemului bancar, nivel similar cu cel inregistrat in decembrie 2008. Bancile grecesti detin cea mai mare pondere din piata bancara dupa cele austriece, care administreaza o treime din activele totale.

Capitalurile proprii ale bancilor grecesti ajung insa la circa 27% din capitalul institutiilor de credit straine, in conditiile in care numai anul trecut si la inceputul acestui an au efectuat majorari de capital de circa 200 mil. euro. Bancpost, de exemplu, si-a dublat capitalul social in 2009, pana la 255 mil. euro. Si Alpha Bank a beneficiat la inceputul acestui an de o majorare de capital cu 70 mil. euro, pana la circa 235 mil. euro.

Alpha Bank este cea mai mare banca greceasca prezenta in Romania, cu active de 5 mld. euro la sfarsitul anului trecut. Banca a urcat in 2009 pe locul patru in clasamentul celor mai mari banci locale. Si Bancpost, detinuta de grupul EFG Eurobank, se afla printre cele mai mari zece banci din Romania, cu active de 3,6 mld. euro in decembrie. Cele doua banci au cota de piata cumulata de 10,8%.

Piraeus Bank si Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece (NBG), ocupa locurile 11 respectiv 12 in topul dupa active al bancilor, cu o cota de piata de 2,8%, respectiv 2,6%.

Cele patru banci grecesti mari se numara si printre cele mai valoroase companii din Romania, fiind evaluate la preturi cuprinse intre 207 mil. euro si 365 mil. euro de catre casa de investitii Capital Partners.

Emporiki, Marfin si ATE Bank au afaceri mai mici pe piata locala, administrand active de pana la cateva sute mil. euro si avand cote de piata de sub 1%. Cea mai mare dintre cele trei este Marfin, fosta Egnatia Bank, care administreaza active de 470 mil. euro. Banca a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit operational de 127 mil. euro. In schimb, Emporiki a raportat o pierdere de 18 mil. euro pe intreg anul 2009, dublu fata de pierderea inregistrata in 2008.

Si Bancpost a inregistrat in 2009 o pierdere neta de 73 mil. euro dupa standardele de contabilitate romanesti (RAS), potrivit unor surse bancare, chiar daca a revenit pe profit in a doua parte a anului. In schimb, Alpha Bank a anutat un profit brut de 50,7 mil. euro pe parcursul anului trecut.

Expunerea puternica a bancilor grecesti pe piata locala a creat temeri in randul analistilor bancilor straine, care vedeau posibile efecte ale crizei financiare din Grecia asupra sistemului bancar din Romania. Totusi, cele mai mari patru banci grecesti sunt parte a initiativei bancare de la Viena prin care actionarii principalelor banci din Romania s-au angajat sa-si sustina subsidiarele.