Lipsa lichiditatilor da in continuare bataie de cap firmelor

Autor: Ciprian Botea 22.03.2010

Marmura Product, o firma cu afaceri de 367.000 de euro in 2008 specializata in fabricarea si comercializarea produselor din marmura si granit, a ajuns sa nu mai livreze produse clientilor decat cu banii jos chiar cu riscul de a pierde clientela, pentru a evita problemele in crestere cu neincasarea platilor la termen.

"Din momentul in care am avut probleme cu platile prin instrumente de debit nu am mai vandut decat cu banii jos. Am preferat sa pierdem clienti pentru ca nu putem face o distinctie intre cei seriosi si cei neseriosi", spune Mihai Bardinici, actionar al companiei.

Datele BNR a rata ca lichiditatile companiilor nu au dat semne de revenire nici in februarie, sumele refuzate la plata - cazurile in care bancile nu au gasit suficienti bani in conturi pentru a onora biletele la ordin, cecurile si cambiile emise - ajungand la 720 mil. lei (175 mil. euro), in crestere cu 17,7% comparativ cu aceeasi luna din 2009. Fata de media lunara din semestrul doi al anului trecut, sumele refuzate la plata sunt in scadere, ceea ce indica mai degraba numarul in crestere al firmelor care nu mai accepta astfel de instrumente decat o imbunatatire a lichiditatilor. In octombrie, de exemplu, valoarea sumelor refuzate la plata a depasit pentru prima data pragul de un miliard de lei. Valoarea incidentelor de plata a urcat rapid anul trecut, ajungand la o medie lunara de 785 mil. lei, dublu fata de media de 370 mil. lei din 2008. Si numarul incidentelor aproape s-a dublat in 2009, pana la o medie de 41.000 de incidente pe luna.

In februarie numarul incidentelor a fost de aproape 31.700 de cazuri, ceea ce inseamna ca valoarea medie a unui refuz la plata ajungea la 23.000 de lei, in crestere de la 16.300 de lei cat se inregistra in februarie 2009, ceea ce poate indica probleme in crestere pentru companiile mari.

In conditiile cresterii numarului incidentelor de plata, firmele au inceput sa-si ia mai multe masuri de precautie si spun ca este nevoie de o revizuire a sistemului instrumentelor de plata.

"Singurul lucru care ramane valabil in acest moment este scrisoarea de garantie bancara. Asa cum sunt concepute in prezent, instrumentele de plata mai mult incurca piata pentru ca nu exista criterii care sa impiedice intrarea lor in posesia oricui", noteaza Mihai Bardinici.

Peste 95% din incidentele de plata sunt generate de firme.