BCR nu plateste dividende, iar profitul de 58 mil. € intra in capital

Autori: Voican Razvan , Roxana Daniela Pricop 22.03.2010

Profitul net al bancii calculat dupa contabilitatea locala a scazut cu 79%, la 56 mil. euro, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele pentru acoperirea creditelor neperformante.



BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, nu va acorda dividende actionarilor din profitul pe 2009 si va folosi banii castigati pentru majorarea capitalului social.

Banca a facut anul trecut un profit net de 237,97 mil. lei (circa 56 mil. euro) dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu aproape 79% fata de anul precedent. Din aceasta suma, 237,74 mil. lei (echivalentul actual a aproape 58 mil. euro) vor fi folosite pentru consolidarea capitalului.

In urma acestei operatiuni care urmeaza sa fie aprobata in AGA extraordinara convocata pe 22 aprilie, capitalul BCR va urca la peste un miliard de lei (251 mil. euro). Valoarea nominala a unei actiuni va creste astfel de la 1 leu la 1,3 lei.

Decizia a fost deja discutata in principiu de austriecii de la Erste cu cele cinci SIF-uri care detin actiuni BCR si urmeaza sa fie validata in AGA.

"Se pare ca suma de 58 mil. euro este suficienta pentru a asigura echilibrul financiar si indicatorul de solvabilitate la un nivel comparabil cu calitatea activelor bancii. Majorarea de capital este insa un proiect de initiativa motivat de situatia conjuncturala actuala. In cadrul AGA din aprilie vom vedea exact cum va fi formulata aceasta majorare si ne vom expune punctul de vedere", a declarat pentru ZF Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, care detine 6% din BCR.

Conform contractului de privatizare semnat de Guvern cu Erste in 2006, BCR ar trebui sa acorde in primii trei ani de la vanzare dividende reprezentand cel putin 40% din profitul net calculat dupa standardele internationale (IFRS), dar nu mai mult decat profitul net dupa standardele romanesti (RAS). Profitul net in RAS a fost de circa 56 mil. euro, iar cel in IFRS de peste 200 mil. euro.

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR, considera ca nedistribuirea de dividende si incorporarea profitului este cea mai avantajoasa solutie pentru SIF-uri in contextul de fata. "Consider ca majorarea de capital este o oportunitate pentru ca daca una dintre SIF-uri ar vrea sa vanda din actiunile detinute, dupa derularea operatiunii, ar putea incasa mai mult."

Oficialii Erste, actionarul majoritar al bancii, au inceput sa vorbeasca de anul trecut despre o suplimentare a capitalului BCR, invocand o suma de circa 100 de milioane de euro.

Pana acum au sustinut solvabilitatea bancii doar prin imprumuturi subordonate. Anul trecut, BCR a contractat un credit subordonat de 120 mil. euro pe 7 ani, la o dobanda formata din EURIBOR la 6 luni plus o marja de 4,2% reflectand riscul de tara. De asemenea, anul trecut a fost reinnoit un angajament de finantare din partea Erste in limita de 300 mil. euro cu durata de un an.

Este pentru prima data dupa privatizarea bancii cu Erste cand BCR nu plateste dividende. Pana acum austriecii nu au operat nicio majorare de capital pentru BCR, concentrandu-se pe consolidarea propriului capital social, inclusiv cu ajutorul guvernului de la Viena.

Din toamna trecuta, Erste detine 69,3% din BCR printr-un vehicul special infiintat din ratiuni fiscale, in timp ce SIF-urile cumuleaza 30%.

In perspectiva AGA din 22 aprilie cand vor fi alesi membrii Consiliului de Supraveghere al BCR pentru un mandat de inca 3 ani, si-au depus candidaturile Tudor Ciurezu si Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. SIF-urile au dreptul la numirea a doi reprezentanti in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR.