Bulgarii vor sa impoziteze depozitele bancare mai mari de 50.000 de euro

Autor: Andreea Neferu 22.03.2010

Bulgaria vrea sa introduca o taxa pe bunurile de lux si sa impoziteze depozitele bancare mai mari de 50.000 de euro, ca parte a eforturilor de contracarare a crizei si de reducere a deficitului bugetar.

Guvernul de centru-dreapta de la Sofia isi indreapta masurile de austeritate preponderent catre cei bogati, dupa ce propunerile de majorare a contributiilor individuale pentru sistemul de sanatate au fost primite cu reticenta, iar intentiile de reducere a salariilor din sectorul public au declansat proteste, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"(Prin aceste masuri - n. red.) atingem salariile cele mari, astfel ca in perioada de criza povara sa fie suportata in mod solidar", a spus premierul bulgar Boiko Borisov dupa o sedinta extraordinara de guvern. Scaderea economica de 5,1% de anul trecut, dar si politicile bugetare aspre au fost principalele cauze ce au redus popularitatea guvernului si au starnit o serie de proteste in ultima perioada.

In speranta ca va reusi sa tempereze tensiunile sociale, Borisov a anuntat ca "taxa pe lux" va fi aplicata proprietarilor de iahturi, avioane private, masini de lux, locuinte de peste 250 de metri patrati sau depozite bancare de peste 100.000 leva (circa 50.000 de euro). Totodata, guvernul de la Sofia vrea sa introduca o noua grila de salarizare pentru functionarii publici, astfel ca acestia sa nu fie platiti cu un salariu mai mare decat cel al premierului, de 3.200 leva (aproximativ 1.600 euro).

Guvernul a cedat in fata presiunilor sociale

Borisov nu a indicat ce suma va fi stransa la buget cu ajutorul noii taxe si nici ce economii se vor face prin limitarea remuneratiei primite de angajatii de la stat, insa agentia de presa Novinite estimeaza ca masurile ar putea aduce intre 5 si 8 mld. leva (circa 2,5 - 4 mld. euro) la bugetul de stat.

Dupa ce peste 1.500 de bugetari au protestat sambata, premierul a renuntat la planurile de a-i obliga pe cei 150.000 de angajati ai sectorului de stat sa plateasca incepand cu aprilie contributii pentru pensii si sanatate, masura prin care salariul acestora s-ar fi micsorat cu 12%.

"Toate aceste demersuri ne vor ajuta sa nu ne atingem de contributiile sociale pana la finalul lui 2011, cand speram sa iesim din criza", a spus Borisov.

Alte masuri prin care guvernul vrea sa aduca venituri la buget sunt vanzarea unor participatii minoritare in cadrul companiilor de stat si chiar si o emisiune de obligatiuni. Mai mult, daca noile masuri vor fi adoptate, asa-numitul "Fond de Argint", mecanism lansat in urma cu cativa ani pentru a asigura directionarea optima a resurselor catre fondurile de pensii, va putea investi in instrumente financiare locale care poarta un risc scazut.

Guvernul de la Sofia vrea sa mentina deficitul bugetar de anul acesta la sub 2% din PIB, cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana, chiar daca acest lucru implica reducerea drastica a cheltuielilor bugetare.

Masurile luate in acest sens nu au avut succes pana in prezent, iar veniturile statului continua sa scada.

"Taxa pe lux" merge la municipalitati

"Taxa pe lux" va fi colectata de municipalitati, a anuntat ministrul bulgar de finante Simeon Djankov, scrie agentia de presa Novinite.

"Nu conteaza daca banii stransi astfel vor merge la bugetul de stat sau la cel municipal. Oricum am privi lucrurile, masura va fi benefica", potrivit lui Djankov.

Totodata, Djankov a mai spus ca guvernul a aprobat 80% din masurile anticriza, printre care se numara si restaurarea disciplinei fiscale prin accelerarea rambursarii TVA si executarea diferitelor obligatii fiscale in termenul limita legal.

Masuri anticriza