De ce nu mai vrea Popa sa investeasca la Avicola Brasov

Autor: Diana Tudor Stoica 22.03.2010

Ioan Popa, proprietarul producatorilor de carne de pasare Transavia din Alba Iulia si Avicola Brasov - din a carei conducere s-a retras recent, sustine ca nu se va mai implica in mod direct in activitatea Avicola Brasov (AVLE) si ca vrea sa isi recupereze investitiile de peste 15 milioane de euro realizate in cadrul companiei brasovene. Cu toate acestea, omul de afaceri spune ca nu intentioneaza sa iasa din actionariatul producatorului de carne de pasare.

"Nu sunt interesat sa vand pentru ca nu sunt speculator financiar, ci investitor real. Am investit bani si foarte multa munca in Avicola Brasov si vreau sa obtin roadele acestor investitii pe termen lung. Fara sustinerea continua din partea mea, Avicola Brasov nu ar putea functiona", a declarat Ioan Popa, actionarul celui mai mare producator de carne de pasare local - Transavia si al Avicola Brasov, companii care au rulat anul trecut afaceri de 95 mil. euro.

Omul de afaceri afirma insa ca nu va mai sustine financiar Avicola Brasov din resurse proprii si nu va mai demara niciun program nou de investitii in cursul acestui an pentru aceasta companie.

Popa, 53 de ani, s-a retras in ultima saptamana din functiile de presedinte, director general si membru al Consiliului de Administratie pe care le detinea la Avicola Brasov, companie in al carui actionariat a intrat in urma cu doi ani si jumatate. Pana la numirea unui nou director general interimatul a fost preluat de directorul economic al companiei, Bogdan Gelu Negrea.

"In toata aceasta perioada (de cand a intrat in actionariatul companiei-n.red.), rasplata muncii mele a fost faptul ca sunt tracasat in permanenta de catre speculatorii din Bursa si de catre autoritatile de la CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare-n.red.), fapt care m-a determinat sa imi schimb atitudinea fata de Avicola Brasov. Drept urmare, am hotarat sa imi dau demisia si nu doresc sa ma mai implic in mod direct in activitatea acestei companii", a explicat Popa decizia sa.

La inceputul acestei luni, Popa a fost sanctionat cu un avertisment de catre CNVM deoarece nu a lansat oferta de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare de la Avicola Brasov, tranzactionata sub simbolul AVLE pe Bursa de Valori Bucuresti. Popa controleaza aproape 71% din actiunile Avicola Brasov din ianuarie 2009, in urma desfiintarii Asociatiei Salariatilor AVIPAS, care a detinut pana la acea data pachetul majoritar de actiuni.

"In momentul de fata nu voi face oferta publica de preluare si nu voi vinde din actiuni. Referitor la sanctiunea cu avertisment de la CNVM, o consider abuziva si a fost contestata, iar in cazul in care nu se va solutiona favorabil, voi actiona CNVM in judecata", a mai spus Popa.