Fond de urgenta pentru bancile din UE

Autor: Andreea Mioara Neferu 23.03.2010

Presedintele Comisiei Europene Jose-Manuel Barroso a propus crearea unui sistem global de salvare a bancilor cu probleme, ce ar urma sa fie finantat din contributii ale jucatorilor din sectorul financiar, scrie Financial Times.

Declaratiile lui Barroso vin la scurt timp dupa ce Germania a anuntat crearea unui fond special care sa ajute bancile sa treaca peste urmatoarele crize financiare. Totodata, seful executivului european a declarat ca sustine introducerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare, dar a avertizat ca masurile de reglementare a sectorului de servicii financiare ar putea crea probleme in absenta unei coordonari la nivel international.

"Sunt ingrijorat de valul de reglementari si de lipsa de certitudine pe care o creeaza. Trebuie sa cautam metode prin care sa obtinem o convergenta cat mai mare intre Europa si celelalte tari, in special Statele Unite", a spus Barroso.

Un fond finantat de banci ar putea crea o anumita presiune asupra bancherilor, astfel incat acestia sa nu-si mai asume riscuri foarte ridicate, potrivit lui Barroso.

Si Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, a pledat pentru lansarea unui fond european finantat de bancile private si sprijinit din punct de vedere fiscal de statele membre ale Uniunii Europene, daca este necesar.

Guvernul german pare sa sprijine de asemenea aceasta viziune, in conditiile in care a propus ca toate cele 2.000 de banci germane sa contribuie la un fond de ordinul miliardelor de euro care sa ajute institutiile bancare odata cu declansarea urmatoarei crize financiare.